Σουηδία: Μελέτη προτείνει την αντικατάσταση των δημόσιων οχημάτων -και- με ταξί

Οι δήμοι που αντικαθιστούν αυτοκίνητά τους με ταξί ή άλλες υπηρεσίες μεταφοράς, μπορούν να αποκομίσουν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του Σουηδικού Ινστιτούτου Περιβάλλοντος.

«Υπάρχουν σχετικά πολλές έρευνες που μελετούν τις επιπτώσεις της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων, αλλά λίγα -ή κανένα- δεν μελετά τις επιπτώσεις των εταιρικών αυτοκινήτων», αναφέρει ο Φρέντρικ Χολμ, ειδικός Κινητικότητας και διευθυντής του ινστιτούτου.

Η μελέτη με τίτλο «Ένας νέος τρόπος μετακίνησης», προσδιόρισε, μεταξύ άλλων, τις ψηφιακές λύσεις που απαιτούνται για να μπορέσει ένας δήμος να αντικαταστήσει τα αυτοκίνητα εξυπηρέτησης με άλλες λύσεις, όπως τα ταξί ή άλλες υπηρεσίες μεταφοράς. Η ιδέα κρίθηκε ότι έχει μεγάλες δυνατότητες και πλέον αρχίζει η πιλοτική εφαρμογή της, από το φθινόπωρο στον δήμο Κάρλσταντ και από την άνοιξη του 2025 στη Στοκχόλμη. Θα συμμετέχουν οι περιβαλλοντικές επιτροπές των δήμων και η Σουηδική Ένωση Ταξί, η οποία θα διασφαλίσει ότι η γνώση και η εμπειρία από το εγχείρημα θα διαδοθεί σε περισσότερους δήμους και στη βιομηχανία ταξί.

Λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους θα έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένες εκπομπές ρύπων και λιγότερο θόρυβο, αλλά βασικός στόχος του πιλοτικού έργου είναι η μείωση του κόστους για τους δήμους και η ενίσχυση της τοπικής αγοράς εργασίας. «Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για όσους δυσκολεύονται να εισέλθουν στην αγορά, ενώ τα χρήματα από τους φόρους θα επανεπενδύονται στην τοπική οικονομία αντί να κατευθύνονται στην αγορά νέων οχημάτων», επισημαίνει ο Χολμ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *