Ουρουγουάη: Δικαστήριο αναγνωρίζει οδηγό της Uber ως υπάλληλο και την υποχρεώνει να καταβάλει αποζημίωση

Δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης υποχρέωσε την αμερικανική πολυεθνική Uber να αναγνωρίσει την υπαλληλική σχέση εργασίας με έναν από τους οδηγούς της, ο οποίος μήνυσε την πλατφόρμα, καθιστώντας την απόφαση ιστορική.

Ο ενάγων κατέθεσε αγωγή για τη μη καταβολή μισθών, αδειών και δώρου Χριστουγέννων και όχι για κάποια συγκεκριμένη ενέργεια της εταιρείας. Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νομικής αντιπαράθεσης με την εταιρεία και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εργάζεται για την πλατφόρμα.

Η απόφαση περιλαμβάνει μια σειρά από νομικά και εργασιακά επιχειρήματα, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι σε περίπτωση χαμηλής βαθμολογίας από τους πελάτες η Uber μπορεί να απενεργοποιήσει την εφαρμογή του οδηγού, γεγονός που εμποδίζει το άτομο να εκτελέσει την εργασία του.

«Η Uber οργανώνει την εργασία των οδηγών, καθορίζοντας τις τιμές για την υπηρεσία μεταφοράς που παρέχει στους χρήστες της εφαρμογής», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η οποία αναγνωρίζει ότι η εταιρεία είναι αυτή που καθορίζει την τιμή των διαδρομών. Τονίζεται μάλιστα η ύπαρξη πρωτοκόλλου για την «προστασία της φήμης και της εικόνας της μάρκας Uber».

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο δικηγόρος του οδηγού απέδειξε ότι ο πελάτης του ήταν ο μοναδικός εργαζόμενος στην οικογένειά του και ότι πάντα πληρούσε τα πρότυπα που απαιτούσε η Uber, οπότε η παραβίαση των μισθολογικών υποχρεώσεων εκ μέρους της εταιρείας ήταν παράνομη.

Έτσι, το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του ενάγοντος, στον οποίο η Uber πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 2 εκατομμύρια πέσος (πάνω από 23.000 ευρώ). Το ποσό περιλαμβάνει από αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων από το 2017 -έτος κατά το οποίο ο προσφεύγων άρχισε να εργάζεται με την εφαρμογή- και τόκους 10%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *