Βαρκελώνη: Πρόστιμο 122.910 ευρώ για μποϊκοτάζ της Élite Taxi στην Uber και άλλες πλατφόρμες επέβαλε η Αρχή Ανταγωνισμού της Καταλονίας – «Φρανκικό δικαστήριο» τη χαρακτηρίζει η ένωση

Η Καταλανική Αρχή Ανταγωνισμού (ACCO) ανακοίνωσε πρόστιμο ύψους 122.910 ευρώ κατά της ένωσης Élite Taxi για μποϊκοτάζ της Uber και άλλων πλατφορμών κινητικότητας. Σε ανακοίνωσή της, η ACCO ανέφερε ότι στα τέλη του 2020 η ένωση, με επικεφαλής τον Τίτο Άλβαρεζ, «ξεκίνησε μια εκστρατεία πίεσης» προκειμένου οι οδηγοί ταξί στη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης να μην ενταχθούν στην Uber και να «δυσφημίσουν την εταιρεία, παρουσιάζοντας μια αρνητική εικόνα» γι’ αυτήν.

Επιπλέον, την κατηγορεί ότι ασκεί πίεση στους ίδιους τους οδηγούς ταξί, «μέσω κοινωνικών δικτύων, της ιστοσελίδας της ή απευθείας κλήσεων» για να τους «προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες της συνεργασίας με την εταιρεία και να τους αποτρέψει από τη συνεργασία με την Uber».

Στην απόφασή της, η Αρχή Ανταγωνισμού αναφέρει ότι η Élite Taxi ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει μέτρα κατά των οδηγών ταξί που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή της Uber ή άλλων παρόχων και ότι αποκάλυψε προσωπικά δεδομένα, αριθμούς αδειών και αριθμούς μητρώου των οδηγών ταξί, «παρεμποδίζοντας τη δραστηριότητά τους».

Επιπλέον, κατηγορεί την ένωση οδηγών ταξί ότι έστειλε στα μέλη της «οδηγίες για το πώς να πραγματοποιούν ενέργειες πίεσης και εκφοβισμού εναντίον άλλων οδηγών ταξί που συνεργάζονται με την Uber ή άλλους φορείς εκμετάλλευσης».

«Ο σκοπός της συμπεριφοράς της Élite ήταν να παρεμποδίσει την παροχή υπηρεσιών από την Uber και άλλους φορείς στη μίσθωση διαδρομών μέσω εφαρμογών στη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης και, κατά συνέπεια, να εμποδίσει την είσοδο ή την εδραίωση στην αγορά των προαναφερόμενων εταιρειών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Elite Taxi κατηγορεί την Αρχή ότι «λειτουργεί σαν φρανκικό δικαστήριο». Σε ανακοίνωσή της, η ένωση προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ασκώντας έφεση για το πρόστιμο, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε «ποινικές κυρώσεις κατά της Αρχής».

Χαρακτηρίζει την επιβολή του προστίμου «μια ιδιοτελή επίθεση κατά των θεμελιωδών ελευθεριών» και της δημοκρατίας από μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που εργαλειοποιούν τους θεσμούς» και ανακοίνωσε ότι ο κλάδος των ταξί θα πραγματοποιήσει σειρά κινητοποιήσεων, κατά τις οποίες «οι δρόμοι της Βαρκελώνης θα καούν».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν πολιτικό να κάνει τα στραβά μάτια σε αυτή την επίθεση», προειδοποιεί η Élite Taxi.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...