Αυστραλία: Η Uber αποζημιώνει τους οδηγούς ταξί με 272 εκατ. δολάρια μετά από διακανονισμό

Η Uber κατέληξε σε διακανονισμό με τους δικηγόρους που άσκησαν ομαδική αγωγή εκ μέρους Αυστραλών οδηγών ταξί και θα τους καταβάλει ως αποζημίωση 272 εκατομμύρια δολάρια, στον πέμπτο μεγαλύτερο διακανονισμό ομαδικής αγωγής στην ιστορία της αυστραλιανής Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωσή του προχθές, Κυριακή, ο δικηγόρος Μορίς Μπλάκμπερν ανέφερε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βικτώριας θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί για να κλείσει την υπόθεση που ξεκίνησε το 2019.

Η αγωγή κατατέθηκε αρχικά για λογαριασμό του οδηγού ταξί της Μελβούρνης Νίκου Ανδριανάκη, αλλά μετετράπη σε συλλογική αγωγή περισσότερων από 8.000 οδηγών ταξί, οι οποίοι κατήγγειλαν την Uber ότι τους ζημίωσε οικονομικά με την παράνομη ίδρυση και λειτουργία των υπηρεσιών UberX στην Αυστραλία.

Η υπόθεση επρόκειτο να διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου, αλλά επιτεύχθηκε διακανονισμός, ο οποίος θα ανακοινωθεί πλήρως σήμερα το πρωί.

Ο διευθυντής της Maurice Blackburn Lawyers, Μάικλ Ντόνελι, δήλωσε ότι ο συμβιβασμός – ορόσημο επετεύχθη μετά από μια εξαντλητική πενταετή νομική μάχη. «Η Uber πολέμησε με νύχια και με δόντια σε κάθε σημείο της διαδικασίας, κάθε μέρα, για τα πέντε χρόνια που πορευτήκαμε, αρνούμενη οποιαδήποτε μορφή αποζημίωσης ή αποζημίωσης για τις απώλειες των οδηγών ταξί που εκπροσωπούμε. Όμως, χιλιάδες Αυστραλοί οδηγοί ταξί ενώθηκαν για να αντιμετωπίσουν έναν παγκόσμιο γίγαντα και τα κατάφεραν».

Η υπόθεση κατά της Uber αφορούσε την απώλεια εσόδων για τους οδηγούς ταξί και την απώλεια της αξίας των αδειών τους από τη στιγμή που η Uber ξεκίνησε να προσφέρει φθηνότερες υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών, παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε άδεια.

Η Uber λειτούργησε για πρώτη φορά στην Αυστραλία στο Σίδνεϊ, το 2012, παράνομα, μέχρι το 2015, οπότε έλαβε άδεια λειτουργίας. Λίγο αργότερα αδειοδοτήθηκε και στη Νέα Νότια Ουαλία, πριν από την υπόλοιπη χώρα. Η πολιτειακή κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, επέβαλε φόρο 1 δολαρίου ανά διαδρομή για διάστημα έως και πέντε ετών, προκειμένου να αποζημιώσει τους κατόχους αδειών ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *