Τα γερμανικά  ταξί τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας ενιαίας εφαρμογής για όλη την επικράτεια

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της Uber και ενός ταξί, όσον αφορά τον χρήστη είναι ίσως ότι μπορείτε να κάνετε κράτηση για το όχημα σε όλο τον κόσμο μέσω μιας ενιαίας εφαρμογής, ενώ για να παραγγείλετε ένα ταξί πρέπει πρώτα να ξέρετε πώς θα το βρείτε στις αντίστοιχες πόλεις και περιοχές.

Δυστυχώς, αν κάποιος θέλει να κλείσει άμεσα μια διαδρομή και γνωρίζει καλά τις λειτουργίες του κινητού τηλεφώνου του, είναι πιο πιθανό να παραγγείλει «γρήγορα» ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο Uber, αντί να ξοδέψει χρόνο ψάχνοντας για μια τοπική υπηρεσία ταξί. Αν θέλετε λοιπόν να συνεχίσετε να εμπορεύεστε υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών στο μέλλον, καλό θα ήταν να κάνετε μια εφαρμογή σημείο αναφοράς για εθνικές ή και διεθνείς αναζητήσεις. Ωστόσο, η γερμανική βιομηχανία ταξί απέχει ακόμη πολύ από αυτό. Τον πρώτο καιρό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όλοι θεωρούσαν ότι το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να αποκτήσουν τη σωστή διεύθυνση στο διαδίκτυο και τα υπόλοιπα θα έρχονταν από μόνα τους. Ωστόσο, αυτό προφανώς δεν ήταν αρκετό, διότι ούτε το taxi.de ούτε το taxi.eu ούτε κάποια άλλη εταιρεία ήταν πραγματικά σε θέση να καθιερωθεί ως η μοναδική επιλογή για την παραγγελία ταξί στη Γερμανία. Ο λόγος είναι ότι σε κάθε περιοχή υπάρχουν διαφορετικά συστήματα διαμεσολάβησης ταξί, τα οποία στη συνέχεια προγραμμάτισαν και διαφήμισαν τις δικές τους εφαρμογές.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι διάφοροι διαμεσολαβητές αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον με καχυποψία. Είτε πρόκειται για την FMS, τη gefos, τη Seibt&Straub, την Talex, την MPC, τη SuE ή ακόμη και την Taxi Deutschland, την BVTM, την TMV ή άλλους, λίγο πολύ όλοι οι πρωταγωνιστές έχουν φυσικά τα δικά τους συμφέροντα να εκπροσωπήσουν και δεν επιθυμούσαν μέχρι τώρα να συνεργαστούν βάσει των αντίστοιχων συστημάτων και δικτύων τους. Χωρίς μια τέτοια συνεργασία, όμως, ο κλάδος, ο οποίος είναι οργανωμένος σε μικρή κλίμακα, έχει ελάχιστες πιθανότητες να βρει μια κοινή λύση για όλους.

Πολλοί από τους πρωταγωνιστές που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά είναι οργανωμένοι στην ένωση Taxi Deutschland. Και στο πλαίσιο αυτής της ομάδας, έχει ήδη ξεκινήσει ένα δύσκολο εγχείρημα. Όπως ανακοινώθηκε στη Γερμανική Ημέρα Ταξί, το περασμένο φθινόπωρο και επιβεβαίωσε ο Χέρμαν Βάλντνερ από τη Γερμανική Ένωση Ταξί και Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων (BVTM), οι εφαρμογές taxi.eu, taxiDeutschland και Cab4me πρόκειται να συγχωνευθούν.

Ωστόσο, οι τρεις αυτοί πάροχοι συστημάτων είναι εγκατεστημένοι κυρίως σε μητροπολιτικές περιοχές ή τουλάχιστον σε περιοχές όπου μεγαλύτερες ενώσεις επιχειρήσεων «διαχειρίζονται» από κοινού μια πόλη ή μια περιοχή. Όπου απουσιάζουν τέτοιες συνεργασίες ή μεμονωμένες εταιρείες εξυπηρετούν μόνες τους μια συγκεκριμένη περιοχή, χρησιμοποιούνται κι άλλοι συνεργάτες διαδικτυακών συστημάτων, όπως το λογισμικό Taxi.de της Talex, η οποία κατάφερε επίσης να δημιουργήσει πολύ ελκυστικές προσφορές τα τελευταία χρόνια.

Αλλά η μία εφαρμογή για όλους φυσικά σημαίνει ότι παράγει αποτελέσματα σε όλη τη γερμανική επικράτεια. Ο Αλεξάντερ Μπράντενσταϊν από την Talex αγωνίζεται εδώ και αρκετό καιρό για να βρουν ο κλάδος και οι εφαρμογές έναν τρόπο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να επιτύχουν την απαράμιλλη δύναμη της πανεθνικής κάλυψης στους δρόμους.

Αυτό που λείπει ακόμη είναι η συνεργασία εκτός της ένωσης ειδικού σκοπού Taxi Deutschland. Ο Μπράντενσταϊν ανακοίνωσε για πρώτη φορά δημόσια την ανάγκη γι’ αυτό τον Αύγουστο του περασμένου έτους, στο πλαίσιο ενός podcast του taxi-to-go και στη συνέχεια επικοινώνησε με όλους τους κατασκευαστές λογισμικού αποστολής και τις ενώσεις. Τους ζήτησε να μετάσχουν σε μια δημόσια διαβούλευση για να υλοποιηθεί ο στόχος μιας κοινής δυνατότητας παραγγελίας. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απάντηση στο ηλεκτρονικό του μήνυμα. Ακόμη και μετά το email υπενθύμισης, μόνο ένας κατασκευαστής λογισμικού αποστολής απάντησε.

Πρόσφατα, η ομάδα του Taxi.de ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια προκειμένου ξεκινήσει η συνεργασία μεταξύ των διαμεσολαβητών υπέρ του κλάδου. Το ερώτημα ήταν αν οι εταιρείες και τα ραδιοταξί θεωρούν απαραίτητο ο κλάδος να ενώσει τις δυνάμεις του και να οργανώσει μια πανεθνική δυνατότητα παραγγελίας για ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τις πλατφόρμες. 3.470 εταιρείες και κέντρα ταξί με ελάχιστο στόλο 5 οχημάτων στη Γερμανία ανταποκρίθηκαν. Από αυτές, ψήφισαν 1.118 εταιρείες. Από τις 1.118 ψήφους, οι 1.112 εταιρείες ψήφισαν υπέρ της δυνατότητας παραγγελίας σε όλη τη Γερμανία και μόνο 6 εταιρείες δήλωσαν ότι μια τέτοια λύση δεν παίζει ρόλο για αυτές. Κατά συνέπεια, το 99,5% ψήφισε υπέρ της δημιουργίας μιας κοινής εφαρμογής ταξί σε όλη τη Γερμανία.

Στην ερώτηση ποιο είναι το συμπέρασμα από αυτό το εντυπωσιακά σαφές αποτέλεσμα, ο Μπράντενσταϊν δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μας, η έρευνα αντικατοπτρίζει μια έντονη επιθυμία για την οργάνωση μιας πανεθνικής, ανεξάρτητης δυνατότητας παραγγελίας. Ελπίζουμε ότι οι ενώσεις, με τη σειρά τους, θα συνεργαστούν με εμάς (τους κατασκευαστές του λογισμικού) για να βρεθεί μια λύση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *