Καναδάς: Δικαστήριο υποχρεώνει την Uber να πληρώσει 35.000 δολάρια σε χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά επιδίκασε αποζημίωση 35.000 δολαρίων σε χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου από την Uber. Το δικαστήριο υποχρεώνει επίσης την εταιρεία να προσφέρει μετακινήσεις σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα στη επαρχία δίνοντάς της χρονικό περιθώριο ενός έτους.

Ο Μάρτιν Μπάουερ, κάτοικος της περιοχής, μήνυσε την Uber για την έλλειψη προσβασιμότητας, ισχυριζόμενος ότι αυτή συνιστά διάκριση, βάσει του Κώδικα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βρετανικής Κολομβίας. Η Uber δεν προσφέρει υπηρεσίες προσβάσιμες σε αναπηρικό αμαξίδιο στο Βανκούβερ.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι δεν είναι υπεύθυνη για την παροχή προσβάσιμων σε αναπηρικό αμαξίδιο μεταφορών και ότι καταβάλλει αντισταθμιστικό τέλος στην επαρχία. Όμως, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταβολή τέλους δεν την απαλλάσσει από την ευθύνη να προσφέρει επιλογές μεταφοράς για χρήστες με μειωμένη κινητικότητα, καθώς αυτό παραβιάζει τον κώδικα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βρετανικής Κολομβίας.

«Ενώ οι κάτοικοι της Βρετανικής Κολομβίας μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μεταφοράς της Uber, ο κ. Μπάουερ δεν έχει πρόσβαση σε αυτές. Η απουσία μιας προσβάσιμης σε αναπηρικό αμαξίδιο επιλογής μέσω της Uber περιορίζει την ικανότητα του κ. Μπάουερ να συμμετέχει σε πτυχές της ζωής στη Βρετανική Κολομβία επί ίσοις όροις με τους άλλους», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.

Η Uber διατάσσεται επίσης να σταματήσει να διαπράττει παρόμοιες παραβιάσεις του κώδικα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βρετανικής Κολομβίας και θα πρέπει να παρέχει μια προσβάσιμη σε αναπηρικό αμαξίδιο επιλογή πριν από την 1η Μαρτίου 2025.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *