Όλοι εναντίον της Uber: συνδικάτα εργαζομένων στην Αργεντινή κηρύσσουν πόλεμο στην εφαρμογή

Η Γενική Ένωση Συνδικάτων Εργαζομένων στις Μεταφορές (Ugatt), με επικεφαλής τον σιδηροδρομικό Ομάρ Ματουράνο, και άλλοι συνδικαλιστικοί ηγέτες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν την εταιρεία Uber και την Εθνική Υπηρεσία Επικοινωνιών (ENACOM) να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της Αργεντινής.

Τα μέλη του συνδικάτου υπενθυμίζουν ότι «από το 2017, δικαστικές αποφάσεις διατάσσουν την ENACOM να εμποδίσει τη λειτουργία της εφαρμογής Uber σε όλη την επικράτεια, επειδή η εταιρεία δεν καταβάλλει φόρους στην Αργεντινή, δεν σέβεται την εργατική νομοθεσία και δεν παρέχει εργαλεία στους εργαζομένους της για να μπορούν να εργάζονται με αξιοπρέπεια». Η Ugatt δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ελευθερίας των επιχειρήσεων, επισημαίνει όμως ότι η τεχνολογία δεν μπορεί ποτέ να στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και ότι η Uber δεν σέβεται την εργατική νομοθεσία και προκαλεί ζημία στα κρατικά ταμεία όσον αφορά τη φορολογία.

Το συνδικάτο ζητά την τήρηση του νόμου και τονίζει τη σημασία της διατήρησης της αξιοπρέπειας των εργαζομένων της Αργεντινής και των οικογενειών τους. Επιβεβαιώνει, επίσης, τη δέσμευσή του στην κουλτούρα της εγγεγραμμένης απασχόλησης και τη σημασία της διατήρησης τωνσυλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η ENACOM, εν τω μεταξύ, έχει διευκρινίσει από το 2018 ότι δεν έχει την αρμοδιότητα «να μπλοκάρει ιστότοπους, ούτε έχει την τεχνική ικανότητα να εκτελέσει αυτό το έργο». 

Η Ugatt ολοκληρώνει την ανακοίνωσή της με τη φράση «Εντός νόμου όλα, εκτός νόμου τίποτα», τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της εργατικής νομοθεσίας στην Αργεντινή. Στην Αργεντινή, η Uber άρχισε να λειτουργεί το 2016, γεγονός που προκάλεσε έντονη διαμάχη με τους οδηγούς ταξί και τις κυβερνητικές αρχές. Έκτοτε, η εταιρεία αντιμετώπισε αρκετά νομικά εμπόδια. Παρά τους περιορισμούς, η Uber συνέχισε να λειτουργεί σε ορισμένες πόλεις της Αργεντινής, όπως το Μπουένος Άιρες. Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο, με αφορμή την έβδομη επέτειο παρουσίας της στη χώρα της Νότιας Αμερικής, η Uber ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο Σαν Κάρλος ντε Μπαριλότσε, που θα γίνει η 19η πόλη της χώρας όπου θα λειτουργεί η υπηρεσία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...