Ε.Ε.: H Γαλλία προσπαθεί να τροποποιήσει την οδηγία για τις πλατφόρμες, στο παρά πέντε της ψηφοφορίας

Η γαλλική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, κατέθεσε τροποποιημένη πρόταση για την οδηγία της εργασίας στις πλατφόρμες, σε μια κίνηση που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις, την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Το γαλλικό κείμενο ανέφερε ότι η οδηγία «σέβεται την πραγματικότητα της συμβατικής σχέσης μεταξύ ενός προσώπου που εκτελεί εργασία πλατφόρμας και της αντίστοιχης ψηφιακής πλατφόρμας εργασίας». Η συμφωνία σε ένα τέτοιο κείμενο θα αποτελούσε σημαντική αποδυνάμωση του τεκμηρίου της απασχόλησης, το οποίο μέχρι σήμερα βασιζόταν στην αξιολόγηση των πραγματικών συνθηκών της εργασιακής σχέσης και όχι στους όρους και το αφήγημα των πλατφορμών.

Η πρόταση τροπολογίας προκάλεσε την οργή των συνομιλητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι επιμένουν ότι η τριμερής συμφωνία με τη βελγική Προεδρία είναι η τελική διαπραγμάτευση επί του κειμένου και ότι δεν θα ανοίξει εκ νέου. Καθώς υπήρχαν αναφορές ότι η Γαλλία έλεγε στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι το Ευρωκοινοβούλιο είχε συμφωνήσει να ανοίξει εκ νέου η διαπραγμάτευση, ο Κιμ Βαν Σπάρεντακ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και αναπληρωτής εισηγητής για την οδηγία, δήλωσε ότι η Γαλλία «κυριολεκτικά λέει ψέματα». Συνδικαλιστικές πηγές καταγγέλλουν ότι η τροπολογία της Γαλλίας είναι μια καταστροφική κίνηση, καθώς στόχος της είναι να αποτρέψει την ψήφιση του βελγικού κειμένου στην κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου EPSCO, που πραγματοποιείται σήμερα.

Η εσθονική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να πει το «ναι» στο κείμενο που διαπραγματεύτηκε το Βέλγιο, γεγονός που θα ήταν αρκετό για να υποστηρίξει το Συμβούλιο την οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες, εάν όλες οι άλλες θέσεις παραμείνουν ίδιες. Η συζήτηση για την οδηγία επρόκειτο να διεξαχθεί στο εσθονικό κοινοβούλιο την Παρασκευή, αλλά επαναπρογραμματίστηκε  για σήμερα, την ίδια μέρα με την κρίσιμη συνεδρίαση του EPSCO. Η Σολέν Πάουλιτς, δημοσιογράφος του Agency Europe, δήλωσε ότι η Εσθονία θα αποφασίσει σήμερα το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών της Ε.Ε., κι αν δεν αλλάξει γνώμη «υπάρχει ένα ύστατο περιθώριο, μιας ή δύο εβδομάδων, για να σωθεί η οδηγία».

Πολιτικοί από την κεντροδεξιά έως τη ριζοσπαστική αριστερά ενέτειναν την περασμένη εβδομάδα την εκστρατεία τους για την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εργασία στην πλατφόρμα, με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συζήτηση της οδηγίας και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, στις αρχές Ιουνίου.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ισχυρίζεται ότι οι «Φιλελεύθεροι και οι Σοσιαλιστές ευθύνονται για την αποτυχία συμφωνίας για την οδηγία», περιγράφοντας τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον φιλελεύθερο Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ως «τους χρήσιμους ανόητους της Uber».

Εν τω μεταξύ, ο Νίκολας Σμιτ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, που είναι υπεύθυνος για την οδηγία για την εργασία στις πλατφόρμες, είναι ο επικεφαλής υποψήφιος της κεντροαριστερής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και η εκστρατεία του ξεκίνησε σε μια συγκέντρωση στην οποία παρίστατο ο Σολτς, ο οποίος δήλωσε για τον υποψήφιό τους ότι «έχει κάνει αξιοσημείωτο έργο στην Ε.Ε., αγωνιζόμενος για την κοινωνική πρόοδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Παράλληλα, το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, που ανήκει στην Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ότι ο Μπεν Αλι Μπραχίμ, επικεφαλής του συνδικάτου INV που εκπροσωπεί τους οδηγούς της Uber, θα είναι υποψήφιος στις εκλογές. Την ώρα που πολιτικοί και ακτιβιστές του κόμματος διαμαρτύρονταν στο Γαλλικό Κοινοβούλιο για το μπλοκάρισμα της οδηγίας από τον Μακρόν, εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε στο Euractiv ότι «εάν η επίτευξη συμφωνίας αποτύχει στις Βρυξέλλες, θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *