Η Elite Taxi δημοσίευσε μελέτη που ανατρέπει τη μεθοδολογία υπολογισμού του κομίστρου

Η ένωση Elite Taxi Barcelona ανέθεσε στον οικονομολόγο Σέργι Κουτίγιας τη σύνταξη μελέτης για τη μέθοδο υπολογισμού των ναύλων που εφαρμόζει το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ταξί (IMET) στη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης. Η ανάλυση του οικονομολόγου αμφισβητεί σχεδόν όλα τα στοιχεία που λαμβάνει υπόψη το ΙΜΕΤ για τον καθορισμό των τιμών.

Με την ονομασία «Επανεξέταση της μεθοδολογίας υπολογισμού των ναύλων στον τομέα των ταξί της μητροπολιτικής περιοχής της Βαρκελώνης», η έκθεση αναλύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες σε σχέση με τη μεθοδολογία υπολογισμού των τιμών των ταξί στην περιοχή.

Η μελέτη εξέτασε τους μηχανισμούς τιμολόγησης σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Τόκιο, το Σίδνεϊ και η Σιγκαπούρη, με στόχο να αντληθούν διδάγματα και να εντοπιστούν οι βέλτιστες πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη Βαρκελώνη, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα τιμολόγησης.

Κατά τη μέθοδο επικαιροποίησης που χρησιμοποιείται από τη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη κρίσιμα κόστη των ταξί, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική βιωσιμότητα των οδηγών τους. Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις προμήθειες που χρεώνονται στους οδηγούς ταξί από πλατφόρμες όπως η Uber, η Cabify, η Free Now ή η Bolt, έξοδα διαμεσολάβησης που δεν έχουν ληφθεί υπόψη κατά τη χρήση της μεθοδολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση προτείνει τη ρύθμιση των τελών προμήθειας που μπορούν να χρεώνουν οι εταιρείες στους οδηγούς ταξί, θεσπίζοντας ένα μέγιστο όριο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες συνήθως συνδυάζουν την ασφάλιση αυτοκινήτου με την ασφάλιση ζωής, η οποία καταλήγει να αποτελεί μια προστιθέμενη αξία που οι εταιρείες εκμεταλλεύονται για την επιχειρηματική τους ισχύ. Αυτή η πρακτική της ενοποίησης, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος ασφάλισης για τους οδηγούς ταξί, το οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη στην παραδοσιακή μέθοδο υπολογισμού του λειτουργικού κόστους και των τιμολογιακών προσαρμογών. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, είναι αναγκαία η ρυθμιστική παρέμβαση προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότητα και η διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά για τους φορείς εκμετάλλευσης των ταξί.

Η μελέτη αναφέρεται επίσης στις τραπεζικές προμήθειες, οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη, και στην υποχρεωτική εγκατάσταση POS, που συνεπάγεται αρχική δαπάνη και μόνιμες τραπεζικές προμήθειες. Απόρροια αυτού είναι και η μείωση των φιλοδωρημάτων, καθώς οι περισσότεροι χρήστες πληρώνουν με πιστωτική κάρτα.

Το κόστος του τακτικού καθαρισμού του οχήματος δεν περιλαμβάνεται επίσης στον υπολογισμό των τιμολογίων, όπως και η δαπάνη αγοράς ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ), που είναι απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση της υπηρεσίας ταξί.

Ο τομέας των ταξί στη Βαρκελώνη κινείται με γρήγορους ρυθμούς προς την κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης, με ένα σημαντικό μέρος του στόλου να αποτελείται πλέον από ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, αλλά η τιμή αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων σε σύγκριση με τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης είναι αυξημένη έως και κατά 10.000 ευρώ. Επιπλέον, η επένδυση σε υποδομή φόρτισης είναι ένα σημαντικό αρχικό κόστος που ανέρχεται σε 2.000-3.000 ευρώ.

Άλλα κόστη που σχετίζονται με τα οχήματα είναι η προσαρμογή των κρυστάλλων από σκούρα σε φωτεινά, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, κόστος που κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Τέλος, για τους οδηγούς ταξί που προσαρμόζουν τα οχήματά τους για άτομα με μειωμένη κινητικότητα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η τροποποίηση των οχημάτων με την εγκατάσταση ράμπας σε ορισμένες περιπτώσεις κοστίζει έως και 15.000 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *