Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Το 1908 βγήκε στους δρόμους του Παρισιού η πρώτη αδειοδοτημένη οδηγός ταξί

Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και με την παραδοχή ότι οι γυναίκες έπρεπε να περιμένουν περισσότερο για να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, ας μεταφερθούμε στη Γαλλία.

Αν και οι Γαλλίδες κατέκτησαν το δικαίωμα ψήφου μόλις το 1944, η πρώτη γυναίκα οδηγός ταξί με άδεια εμφανίστηκε στους δρόμους του Παρισιού το 1908.

Πρόκειται για τη μαντάμ Ντιρκουσέλ, η οποία κατείχε ήδη άδεια οδήγησης άμαξας, περνώντας με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις. Πριν από εκείνη, τρεις ακόμη γυναίκες ξεκίνησαν μαθητεία το 1906 για να οδηγήσουν άμαξα -ένα αποκλειστικά ανδρικό επάγγελμα- και τις ακολούθησαν αρκετές ακόμη. Οι περισσότερες το εγκατέλειψαν, ιδίως κάτω από την πίεση των οικογενειών τους, δύο όμως από αυτές, οι κυρίες Ντιφό και Σαρνιέ, βγήκαν με τις άμαξές τους στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γαλλίας τον Φεβρουάριο του 1907.

Επιστρέφοντας στην κυρία Ντικουρσέλ, ήταν εκείνη που πρώτη πήρε άδεια ταξί το 1908, γεγονός που την κατατάσσει ιστορικά ως την πρώτη γυναίκα που οδήγησε ταξί στο Παρίσι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *