Λυών: Οι οδηγοί ταξί διαδηλώνουν κατά της χορήγησης νέων αδειών

Αρκετές εκατοντάδες οδηγοί ταξί συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο της Λυών, όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εξαγγελθείσα απόφασή του να εκδώσει νέες άδειες ταξί. Οι επαγγελματίες ζήτησαν να γίνουν δεκτοί από τον πρόεδρο Μπρούνο Μπερνάρ με τον οποίο πραγματοποιούν συζητήσεις εδώ και έναν χρόνο. Ο δήμος προτίθεται να χορηγήσει τις λεγόμενες άδειες Thévenoud -που ονομάζονται έτσι λόγω του νομοθέτη τους- οι οποίες έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι δωρεάν αλλά προσωπικές. Χρησιμοποιούνται ιδίως στο Παρίσι για να μειωθεί η κερδοσκοπία σχετικά με τις άδειες και δεν μπορούν να πωληθούν ή να ενοικιαστούν.


Ο επικεφαλής του συνδικάτου Lutte syndicale des Taxis (LST), Γιασίν Γκρισί, καταγγέλλει ότι η κατάσταση είναι αφόρητη. «Σήμερα ο κόσμος απομακρύνεται από τα ενοικιαζόμενα οχήματα για να επιστρέψει στα ταξί», επισημαίνει. «Και αυτοί οι άνθρωποι ανησυχούν ιδιαίτερα για την επένδυσή τους, διότι οι άδειες πωλούνται σήμερα έως 180.000 ευρώ και ενοικιάζονται έως 1.500 ευρώ το μήνα», καταλήγει.
«Από το 2012, ο αριθμός των αδειών ταξί έχει παραμείνει αμετάβλητος σε περίπου 1.400, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της μητρόπολης έχει αυξηθεί κατά περισσότερους από 100.000 κατοίκους και οι διανυκτερεύσεις τουριστών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25%», αναφέρει, από την πλευρά της, η περιφέρεια. Και υπογραμμίζει ότι η αύξηση της τιμής των αδειών είναι της τάξης του 100%, «η οποία αντανακλάται στα ενοίκια που ζητούνται από τους διαχειριστές των οχημάτων».
Οι εκπρόσωποι του κλάδου του ταξί συναντήθηκαν τελικά χθες με τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Ζαν-Σαρλ Κολάς, δήλωσαν όμως εξερχόμενοι του μεγάρου ότι αυτή δεν ήταν ικανοποιητική και συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους και σήμερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...