Ιαπωνία: Ο «πρίγκιπας των ταξί» πρόεδρος της Go κερδίζει κατά κράτος την Uber

Η Uber εισήλθε στην Ιαπωνία το 2014 με μια εκστρατεία πίεσης για να πείσει την κυβέρνηση να αποδεχτεί το μοντέλο μεταφοράς της. Ο Καγουανάμπε υποστήριξε τότε ότι το ανατρεπτικό μοντέλο της Uber θα έφερνε προβλήματα σε μια χώρα όπου οι χρήστες περιμένουν οδηγούς με λευκά γάντια σε άψογα ταξί. Οι ρυθμιστικές αρχές του Τόκιο συμφώνησαν.

Ο Ιχίρο Καγουανάμπε είναι ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας ταξί της Ιαπωνίας, η οποία ιδρύθηκε από τον παππού του πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Την τελευταία δεκαετία, αυτός ο γόνος της δυναστείας των ταξί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αποτρέψει την Uber από το να κατακτήσει την κορυφή μιας αγοράς 17 δισ. δολαρίων.
Πρώτα έκανε εκστρατεία για να συνεργάζονται οι εφαρμογές επιβατικών μεταφορών μόνο με αδειοδοτημένα ιαπωνικά ταξί. Στη συνέχεια, λάνσαρε τη δική του εφαρμογή ταξί για ενοικίαση, με την ονομασία Go.
Η Go δηλώνει ότι ελέγχει πλέον σχεδόν τα τρία τέταρτα της ιαπωνικής αγοράς υπηρεσιών μεταφοράς με ταξί. Το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ της Uber και δύο ακόμη εταιρειών. Η Go προσέλκυσε πρόσφατα επενδύσεις από την Goldman Sachs.
«Η Go είναι μοναδικά σχεδιασμένη για την Ιαπωνία και για να λειτουργήσει στο ρυθμιστικό της περιβάλλον», δήλωσε η Στέφανι Χούι, παγκόσμια συνεπικεφαλής της Goldman σε θέματα αναπτυξιακών κεφαλαίων. Ο Καγουανάμπε, που κατέχει τη θέση του προέδρου στη Go, αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες.
Εκτός από τη διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης ταξί, ο Καγουανάμπε, ο «πρίγκιπας των ταξί», όπως τον αποκαλούν, ηγείται των μεγαλύτερων ομίλων της βιομηχανίας ταξί της Ιαπωνίας και είναι παντρεμένος με την εγγονή ενός πρώην πρωθυπουργού. Είναι επίσης γνώστης των αμερικανικών επιχειρήσεων, χάρη στο MBA από τη Σχολή Διοίκησης Kellogg του Πανεπιστημίου Northwestern και τη θητεία του στην εταιρεία συμβούλων McKinsey.
Είναι γνωστός επίσης για τις σκληρές πρακτικές έναντι των αντιπάλων του. Το 2020, ο Καζουτάκα Τομίτα, ο επικεφαλής μιας άλλης μεγάλης ιαπωνικής εταιρείας ταξί, υπέγραψε συνεργασία με την Uber. Ο Καγουανάμπε κάλεσε τον Τομίτα σε μια συνάντηση στα γραφεία μιας βιομηχανικής ένωσης στο Τόκιο. Του είπε ότι έπρεπε να βγάλει τους οδηγούς του από την Uber ή να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της επιτροπής στον κλαδικό φορέα. Ο Τομίτα επέλεξε να παραμείνει στην Uber και να χάσει τη θέση του.
Ο πρόεδρος της Go, Χιρόσι Νακατζίμα, δήλωσε ότι η τελευταία δεκαετία ήταν ένας αγώνας επιβίωσης, πρώτα για να αποτρέψει τους ιδιοκτήτες της VTC από το να πάρουν μερίδιο από τα αδειοδοτημένα ταξί και στη συνέχεια για να βρει συνεργάτες από εταιρείες ταξί για την εφαρμογή της.
Η Uber εισήλθε στην Ιαπωνία το 2014 με μια εκστρατεία πίεσης για να πείσει την κυβέρνηση να αποδεχτεί το μοντέλο μεταφοράς της. Ο Καγουανάμπε υποστήριξε τότε ότι το ανατρεπτικό μοντέλο της Uber θα έφερνε προβλήματα σε μια χώρα όπου οι χρήστες περιμένουν οδηγούς με λευκά γάντια σε άψογα ταξί. Οι ρυθμιστικές αρχές του Τόκιο συμφώνησαν.
Το 2018, ο επικεφαλής της Uber, Ντάρα Χοσροβσάχι, δήλωσε ότι η εταιρεία θα τηρούσε τους υφιστάμενους ιαπωνικούς κανονισμούς και θα προσπαθούσε να πείσει τα αδειοδοτημένα ταξί να εγγραφούν στην εφαρμογή. Η εταιρεία ξόδεψε έως και τέσσερα χρόνια για να διαπραγματευτεί συνεργασίες και να στείλει υπαλλήλους σε απομακρυσμένα γκαράζ ταξί για να κερδίσει τους οδηγούς και τα αφεντικά τους. Με την υποστήριξη της Tomita και μερικών άλλων εταιρειών ταξί η Uber έχει εισχωρήσει στην αγορά, ωστόσο η Go παραμένει η νούμερο ένα εταιρεία στην Ιαπωνία και είναι αυτή που χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι ντόπιοι.
Ο Μασάτο Νακασάβα, ο οποίος οδηγεί ταξί στο Τόκιο για περισσότερες από δύο δεκαετίες, λέει ότι δεν είναι πρόθυμος να οδηγήσει για έναν διαχειριστή στόλου που συνδέεται με την Uber μετά από όσα έχει ακούσει από τον ηγέτη του κλάδου. «Οι Ιάπωνες είναι αρκετά καχύποπτοι», δηλώνει. «Και τα σχόλια που γίνονται από τον επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας ταξί έχουν, προφανώς, μεγάλη βαρύτητα».
Τον Μάιο, ένας κύκλος χρηματοδότησης υπό την ηγεσία της Goldman Sachs αποτίμησε την Go στο 1 δισ. δολάρια, δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της. Η Go σχεδιάζει πλέον την είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...