Δύο κινητοποιήσεις μέσα σε μια εβδομάδα για τα ταξί του Άμστερνταμ
Εδώ και αρκετό καιρό, ο κλάδος των ταξί του Άμστερνταμ βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι οδηγοί αντιδρούν αφενός στην πολιτική μεταφορών του δήμου και αφετέρου στις πρακτικές των πλατφορμών διαμεσολάβησής.
Οι οδηγοί ταξί καταγγέλλουν ότι είναι πλέον αδύνατον να εργαστούν στο κέντρο της πόλης. Ο δήμος θέλει να περιορίσει τις μετακινήσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ολλανδίας και να ρυθμίσει την πρόσβαση των ταξί και των PHV μέσω της αναγνώρισης των πινακίδων τους με κάμερες. Ωστόσο, το έργο αυτό αναβάλλεται συνεχώς.
Λόγω της απελευθέρωσης, οδηγοί ταξί από τις γύρω περιοχές μπορούν επίσης να κυκλοφορούν στο Άμστερνταμ. Επιπλέον, τα πολυάριθμα οχήματα της Uber και άλλων πλατφορμών διαμεσολάβησης, συχνά κυκλοφορούν άσκοπα γύρω από το κέντρο της μητρόπολης. Δεδομένου ότι η Ολλανδία δεν κάνει αυστηρή διάκριση μεταξύ ταξί και ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά μεταξύ «κανονικών» ταξί που επιτρέπεται να στέκονται σε πιάτσες και οχημάτων που συνεργάζονται με πλατφόρμες, τα οχήματα και των δύο κατηγοριών φέρουν τις ίδιες μπλε πινακίδες κυκλοφορίας και είναι δύσκολο για τους επιβάτες να διακρίνουν τα ταξί.
Τουλάχιστον 300 οδηγοί ταξί συγκεντρώθηκαν στα βόρεια της πόλης το απόγευμα της Παρασκευής και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο δημαρχείο σε ώρα αιχμής, αποκλείοντας τους γύρω δρόμους.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές μίλησαν με τη δημοτική σύμβουλο Μεταφορών Μέλανι φαν ντερ Χορστ, ζητώντας ρύθμιση για τις πιάτσες των ταξί. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 ταξί και μόνο 70 πιάτσες στο Άμστερνταμ. «Η αναλογία δεν είναι σωστή», δήλωσε ένας οδηγός που συμμετείχε στην κινητοποίηση. «Και οι πιάτσες γίνονται όλο και λιγότερες επειδή ο δήμος τις μετατρέπει σε θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα, για παράδειγμα. Στο παρελθόν ζητούσαμε άδεια για τις διαμαρτυρίες μας, αλλά τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και γι’ αυτό αποφασίσαμε αυτή την αυθόρμητη ενέργεια», κατέληξε.
Μία εβδομάδα πριν, δεκάδες οδηγοί ταξί διαδήλωσαν στην πλατεία Νταμ, στο κέντρο της πόλης, ενάντια στην «αυστηρή και άδικη πολιτική ταξί» του δήμου. Πραγματοποίησαν επίσης στάσεις εργασίας αρκετών ωρών τα απογεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής.