Λονδίνο: Ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξί ζητεί ρεαλιστικό σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των οχημάτων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Οδηγών Ταξί του Λονδίνου Γκραντ Ντέιβις περιέγραψε τα ζοφερά στατιστικά στοιχεία για τον κλάδο, αποκαλύπτοντας ότι το επάγγελμα καταγράφει σήμερα μόλις 17.000 οδηγούς, με 16.000 από αυτούς να κατέχουν το πράσινο σήμα (το οποίο πιστοποιεί την επιτυχία στην εξέταση της «Γνώσης»). Επιπλέον, ο αριθμός των αδειοδοτημένων οχημάτων ταξί είναι μόλις 15.000.

Αυτή η φθίνουσα κατάσταση εγείρει ανησυχίες για το μέλλον του επαγγέλματος, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το αυξημένο κόστος που συνδέεται με την ιδιοκτησία ταξί. Ο Ντέιβις επεσήμανε ότι ένα όχημα που αγοράζεται ολοκαίνουργιο από την αντιπροσωπεία κοστίζει σήμερα πάνω από 100.000 λίρες και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 115.000 λίρες το επόμενο έτος, όταν θα λήξει η κρατική επιδότηση Plug in Taxi Grant ύψους 7.500 λιρών.

\"\"

Αυτή η οικονομική επιβάρυνση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «εντελώς εξωπραγματική» για πολλούς οδηγούς: «Στην τελευταία γενική συνέλευση της ένωσης τα μέλη υποστήριξαν τη διατήρηση του αριθμού των ταξί στην πρωτεύουσα στα σημερινά επίπεδα. Όμως, αυτό ήταν πριν από την πανδημία και το τοπίο έχει πλέον αλλάξει δραματικά. Σχεδόν 1.000 ταξί αποσύρονται από τους δρόμους κάθε χρόνο με το νέο όριο ηλικίας των 12 ετών. Πού θα πάνε λοιπόν οι μεγαλύτερης ηλικίας συνάδελφοί μας, οι μερικώς απασχολούμενοι ή οι οδηγοί ταξί των προαστίων για να νοικιάσουν ένα προσιτό ταξί; Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχα σε μια συνάντηση με όλες τις επαγγελματικές ομάδες και τα ανώτερα στελέχη της Αρχής Μεταφορών του Λονδίνου και το ζήτημα αυτό τέθηκε για άλλη μια φορά. Έχω μέλη που με καλούν κάθε εβδομάδα και με ρωτούν πού μπορούν να νοικιάσουν ένα παλαιότερο ταξί που να μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, αλλά βρίσκω τον εαυτό μου να τους απαντάει “δεν ξέρω”. Μετά από 35 χρόνια οδήγησης ταξί, συνειδητοποιώ ότι οι οδηγοί ενδιαφέρονται κυρίως για ένα πράγμα: κι αυτό είναι τα χρήματά τους κάθε εβδομάδα, κάτι που μπορώ να καταλάβω. Αλλά μπορεί κάποιος από τις άλλες ενώσεις και τα σωματεία να μου πει ποιο είναι το σχέδιο Β για την επιβίωσή μας; Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά την κατάσταση του επαγγέλματος και να συμφωνήσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα… Είμαι όλος αυτιά και ανοιχτός σε προτάσεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...