Λονδίνο: Ο αριθμός των αδειοδοτημένων οδηγών ταξί συνεχίζει να μειώνεται

Πρόσφατα στοιχεία από την Αρχή Μεταφορών του Λονδίνου αναδεικνύουν μια συνεχιζόμενη ανησυχητική τάση στην εμβληματική βιομηχανία ταξί της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σήμερα υπάρχουν μόλις 17.310 αδειοδοτημένοι οδηγοί ταξί στην πόλη.

Η σταδιακή μείωση του αριθμού των οδηγών ταξί είναι ένα μοτίβο που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια, εγείροντας ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτής της βασικής υπηρεσίας. Η πλειονότητα αυτών των αδειών κατέχεται από οδηγούς με το πράσινο σήμα «All London» (λειτουργούν σε όλη την πόλη), συνολικά 15.563. Οι υπόλοιποι 1.802 είναι κάτοχοι του κίτρινου σήματος «Suburban», το οποίο τους επιτρέπει να δραστηριοποιούνται σε καθορισμένες προαστιακές περιοχές.

Τα ιστορικά στοιχεία παρουσιάζουν μια σαφέστερη εικόνα της πορείας του κλάδου. Την περίοδο 2009-10, το Λονδίνο διέθετε 24.914 οδηγούς ταξί. Μέχρι το 2013-14, ο αριθμός των οδηγών αυξανόταν ελαφρώς και έφθασε στο μέγιστο των 25.538, υποστηριζόμενος από 22.810 οχήματα. Αυτή η κορύφωση ήταν βραχύβια, καθώς τα επόμενα έτη παρουσίασαν συνεχή μείωση. Μέχρι το 2022-23, ο συνολικός αριθμός των αδειοδοτημένων οδηγών ταξί είχε μειωθεί σε 18.297, με τον αριθμό των οχημάτων να μειώνεται επίσης σε 15.130.

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή τη μείωση. Η αύξηση των εφαρμογών μετακίνησης, οι κανονιστικές αλλαγές και ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας έχουν πιθανότατα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η είσοδος στην αγορά και η επέκταση υπηρεσιών όπως η Uber και η Bolt είχαν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του αριθμού των οδηγών ιδιωτικής μίσθωσης σε 106.575.

Οι κανονιστικές προκλήσεις είναι επίσης κρίσιμος παράγοντας. Οι αλλαγές στις απαιτήσεις για πιο ακριβά ηλεκτρικά οχήματα, το αυξανόμενο κόστος ασφάλισης και οι αλλαγές στα όρια ηλικίας των ταξί που κινούνται με ορυκτά καύσιμα πιέζουν οικονομικά τους οδηγούς ταξί. Αυτά τα ρυθμιστικά εμπόδια, ενώ αποσκοπούσαν στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατέστησαν παράλληλα δυσκολότερη την παραμονή στην αγορά των οδηγών μερικής απασχόλησης.

Η πανδημία επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Τα λουκέτα και οι μειωμένες μετακινήσεις επηρέασαν σημαντικά τη ζήτηση για υπηρεσίες ταξί, προκαλώντας συνεχή οικονομική πίεση σε πολλούς οδηγούς. Αν και η πόλη ανακάμπτει σταδιακά, οι επιπτώσεις της πανδημίας εξακολουθούν να είναι αισθητές, με πολλούς οδηγούς να επιλέγουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα ή να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων της Αρχής Μεταφορών, των πολιτικών, του δήμου και εκπροσώπων του κλάδου πραγματοποιούν συχνές συναντήσεις, αλλά ελάχιστα έχουν αναληφθεί σε επίπεδο δράσης. Οι πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν την αναθεώρηση των κριτηρίων αδειοδότησης που ισχύουν για την εξέταση «Γνώση», την παροχή οικονομικής στήριξης ή κινήτρων για τους υπάρχοντες οδηγούς και την πρόσβαση των ταξί σε περισσότερα σημεία της πόλης, ώστε να μπορούν να κάνουν ολοκληρωμένα τη δουλειά τους χωρίς να κινδυνεύουν από πρόστιμα και βαθμούς ποινής.

Η συνεχής μείωση του αριθμού των οδηγών ταξί στο Λονδίνο είναι μια ανησυχητική τάση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του τομέα δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για τους ίδιους τους οδηγούς αλλά και για τα εκατομμύρια των κατοίκων και των επισκεπτών της βρετανικής πρωτεύουσας που βασίζονται σε αυτή τη ζωτικής σημασίας υπηρεσία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *