Χιλή: Όταν το λόμπι δεν λειτουργεί, η Uber στρέφεται στους οδηγούς της ζητώντας «να υπερασπιστούν τα κέρδη τους»

Τον περασμένο Απρίλιο δημοσιεύθηκε ο νόμος 21.553, γνωστός ως «νόμος Uber», που ρυθμίζει τις εφαρμογές μεταφοράς επιβατών επί πληρωμή και τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω αυτών. «Αυτό που επιδιώκουμε με αυτόν τον νόμο είναι να εξισώσουμε τους όρους ανταγωνισμού. Πρώτα απ\’ όλα, επιδιώκουμε να αναγνωρίσουμε έναν κλάδο που σήμερα λειτουργεί στη χώρα μας σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας και εκτός νόμου», δήλωσε τότε ο υπουργός Μεταφορών Χουάν Κάρλος Μουνιόθ. «Οι εταιρείες αυτού του είδους δεν φορολογούνται καν στη χώρα μας και δεν έχουμε καμία πληροφορία ως υπουργείο για τα έσοδά τους, τους οδηγούς τους ή τις συνθήκες μεταφοράς των επιβατών τους», πρόσθεσε.

Ο αποκαλούμενος «νόμος Uber» ορίζει ότι οι εφαρμογές μεταφορών θεωρούνται πλέον εταιρείες μεταφοράς επιβατών επί πληρωμή και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας συνολικής υπηρεσίας, της οποίας κύριο στοιχείο είναι η υπηρεσία μεταφοράς. Ορίζει, επίσης, ότι οι εταιρείες αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εγγράφονται σε ηλεκτρονικό μητρώο εταιρειών εφαρμογών μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών. Το μητρώο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με κάθε εταιρεία, τα συνδεδεμένα οχήματα και τους οδηγούς της.

\"\"

Ο νόμος απαιτεί την εκ των προτέρων ενημέρωση του χρήστη για το κόμιστρο.  Ζητά να εγγράφονται μόνο οχήματα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και απαιτεί να μην εγγράφονται στο μητρώο περισσότερα από δύο οχήματα για κάθε ιδιοκτήτη. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπεται η λειτουργία τους σε διαφορετικές πλατφόρμες κινητικότητας. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών, προβλέπεται ότι οι οδηγοί πρέπει να διαθέτουν επαγγελματική άδεια οδήγησης και λευκό ποινικό μητρώο.

Αντιδρώντας στις προβλέψεις του νόμου, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου η Uber έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθύνεται στους οδηγούς της, με το οποίο τους καλεί «να υπερασπιστούν τις αποδοχές τους». Το μήνυμα έχει τίτλο «Υπερασπιστείτε τα κέρδη σας: ο κανονισμός του νόμου 21.553 θα μπορούσε να σας επηρεάσει» και σε αυτό η πλατφόρμα κινητικότητας αναφέρει ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια η Uber έχει προωθήσει την κοινή κινητικότητα σε ολόκληρη τη Χιλή, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεαστεί από το σχέδιο κανονισμού του νόμου». Επιπλέον, στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η εταιρεία αναφέρει ότι «σύμφωνα με τα άρθρα 42 (σχετικά με τις ειδικές συνθήκες) και 44 (σχετικά με την ηλικία), η πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών θα απαγορεύει τη λειτουργία όλων των οχημάτων ηλικίας άνω των 7 ετών και κυλινδρισμού μικρότερου των 1.400 κυβικών εκατοστών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...