Βερολίνο: Σταθερές τιμές ταξί, ενδεχομένως από τον Ιανουάριο

Από τον Αύγουστο του 2021, ο τροποποιημένος νόμος για τις επιβατικές μεταφορές προσφέρει την επιλογή θέσπισης σταθερών τιμών στα ταξί. Από τότε ξεκίνησε να σχεδιάζεται ένα τιμολογιακό σύστημα για τις (προ)παραγγελθείσες διαδρομές ταξί με τη νυν γερουσιαστή Μεταφορών, Μάνια Σράινερ, και τον νέο πρόεδρο της Ένωσης Ταξί Βερολίνου, Χέρμαν Βάλντνερ.

Στο Βερολίνο, επομένως, θα είναι δυνατόν μελλοντικά η έδρα ή ο διαμεσολαβητής μιας διαδρομής ταξί, η οποία παραγγέλνεται «τηλεφωνικά ή με άλλο τρόπο», να δίνει στον πελάτη μια δεσμευτική σταθερή τιμή που δεν θα μπορεί να αλλάξει, εφόσον ο επιβάτης με τη σειρά του δεν κάνει αλλαγές, όπως διακοπή της διαδρομής ή αλλαγή προορισμού. Σε περίπτωση εκτροπών ή αναμονής ενός λεπτού λόγω κυκλοφορίας, οι οδηγοί ταξί και οι επιχειρηματίες θα παρέχουν μια πρόσθετη υπηρεσία που δεν θα αντικατοπτρίζει στην τιμή του ταξίμετρου. Για αντιστάθμισμα, η σταθερή τιμή που υπολογίζεται πριν από τη διαδρομή μπορεί να είναι έως και 20% πάνω από την αναμενόμενη τιμή του ταξίμετρου. Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερουσίας και των ενώσεων κατά τη διαδικασία ακρόασης οδηγήσουν σύντομα σε συγκεκριμένη συμφωνία, οι σταθερές τιμές θα μπορούσαν να ενταχθούν στο τιμολόγιο ταξί του Βερολίνου από τις αρχές του 2024, όπως δήλωσε ο Βάλντνερ.

Η εφημερίδα Berliner Zeitung έχει κάνει εκτενές αφιέρωμα στο θέμα. Επικαλείται την Κονστάνζ Σίντενμπεργκ, εκπρόσωπο της γερουσιαστή για θέματα κυκλοφορίας: «Αυτό το καλοκαίρι, η διοίκηση της Γερουσίας πρότεινε τη θέσπιση σταθερών τιμών με τους εμπορικούς εκπροσώπους στο Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Βερολίνου. Έχουμε τώρα μια αίτηση από τον κλάδο των ταξί, η οποία βασίζεται στο μοντέλο του Μονάχου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Η συγκεκριμένη διαδικασία ψηφοφορίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Συμφωνήθηκε με τις ενώσεις να δοθεί προτεραιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα».

\"\"

Στο Μόναχο, το σύστημα σταθερών τιμών έχει τύχει καλής υποδοχής. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξί της Βαυαρίας, Φλόριαν Μπάχμαν, δήλωσε: «Είναι πολύ ωραίο που το Βερολίνο θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μονάχου. Εδώ, αν ο επιβάτης προτιμήσει τη σταθερή τιμή και δώσει τη διεύθυνση προορισμού, χρεώνεται σύμφωνα με τη συντομότερη διαδρομή, συν το τέλος ενεργοποίησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιθώριο εντός της σταθερής τιμής «έχει στόχο ο οδηγός να μπορεί να κερδίζει τα χρήματά του και σε ακραίες συνθήκες κυκλοφορίας, όπως το χιόνι ή ο πάγος», ενώ ο χρόνος αναμονής μπορεί να εξοικονομηθεί τη νύχτα, όταν πολλά φανάρια είναι απενεργοποιημένα. Ως εκ τούτου, ο τιμολογιακός διάδρομος επιτρέπει επίσης απόκλιση προς τα κάτω. Ο Μπάχμαν επισημαίνει ότι η γνώση της τιμής πριν από την έναρξη της διαδρομής είναι μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες των πελατών. Ως εκ τούτου, είναι ευτυχής που μπορεί να το προσφέρει αυτό στο Μόναχο από τον περασμένο μήνα. Αν και οι οδηγοί ταξί εντοπίζουν επίσης μειονεκτήματα, επειδή δεν λαμβάνουν πάντα την πραγματική τιμή για τις διαδρομές, υποστηρίζουν το σύστημα καθώς ευελπιστούν «ότι θα αντισταθμίσουν τις απώλειες με περισσότερες παραγγελίες», εξηγεί. Το αν η αποδοχή είναι μόνιμη, θα φανεί. Οι τιμές των ταξί μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν, αναφέρει η Berliner Zeitung.

Ο κλάδος των ταξί βλέπει τη δυνατότητα, μέσω του συστήματος σταθερών τιμών, να καταργήσει ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τον αθέμιτο ανταγωνισμό: Οι πλατφόρμες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες, σε αντίθεση με τον κλάδο των ταξί, προσφέρουν μόνο μία επιλογή παραγγελίας -την εφαρμογή- και δεν υπόκεινται σε τιμολογιακή υποχρέωση, προσφέρουν από την είσοδό τους στην αγορά εκ των προτέρων σταθερές τιμές, τις οποίες καθορίζει ο αντίστοιχος αλγόριθμος βάσει κριτηρίων – που είναι συνήθως εντελώς αδιαφανή για τους πελάτες, αλλά εξακολουθούν να κατέχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, με τη μορφή της διασφάλισης των τιμών.

Το Βερολίνο -όπως και το Αμβούργο- έχει μια ανεξάρτητη από την τοποθεσία σταθερή τιμή για μικρές αποστάσεις: Αν ο επιβάτης προπραγγείλει ταξί και διανύσει το πολύ δύο χιλιόμετρα, πληρώνει 6 ευρώ.

Η βιομηχανία ταξί ελπίζει να κερδίσει πίσω τους πελάτες και να προσελκύσει νέους. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα από τα ταξί στο Βερολίνο και κυριαρχούν στις διαδρομές, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Ο Βάλντνερ περιγράφει την κατάσταση ως καταστροφική. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι ο κλάδος καταρρέει μέρα με τη μέρα. Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάροχοι ενοικίασης αυτοκινήτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν οικονομικά υπό τις σημερινές συνθήκες, οι τιμές τους είναι συχνά σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές των ταξί – στο Βερολίνο έως και 60%, όπως καταγγέλλει. Αυτή η επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα και συνεχίζει να λειτουργεί εξαιτίας των οικονομικών επενδυτικών ενέσεων, της φοροδιαφυγής και της κοινωνικής εξαπάτησης, δηλώνει. Η Uber & Co., φυσικά, το αρνείται.

Κατά τον Βάλντνερ, ωστόσο, η θέσπιση ελάχιστων τιμών στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα να είναι απείρως σημαντικότερη από τις σταθερές τιμές των ταξί. Οι ενώσεις ταξί στη Γερμανία είναι σταθερά προσηλωμένες σε αυτό το ζήτημα, όπως φάνηκε πρόσφατα στην Κολωνία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...