Γιάννης Κεφαλογιάννης : Σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε πιλοτικά την μίσθωση ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων, μέσω ψηφιακής εφαρμογής, Ιούλιο και Αύγουστο στα νησιά.

Στις δράσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης του τομέα των Μεταφορών αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο Συνέδριο: «International Energy Exhibition of Greece», που διεξήχθη στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης. 

Ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Κινητικότητα χαμηλών ρύπων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υιοθετεί μια πολιτική αξιοποίησης των διαθέσιμων ενεργειακών πηγών στις μεταφορές και ταυτόχρονα, επιδιώκει να καταστήσει τις πόλεις μας φιλικότερες προς το περιβάλλον και τους κατοίκους τους.

Κεντρικοί πυλώνες αυτής της πολιτικής είναι η προώθηση της Μικροκινητικότητας και η εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, οι ευφυείς μεταφορές και τα εναλλακτικά καύσιμα με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση και την υδρογονοκίνηση. 

Οι νέες τεχνολογίες στις υπηρεσίες μεταφορών περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τομέα, είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Αστυπάλαιας: 

 «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Αστυπάλαιας.

Σε αυτό το πανέμορφο νησί δεν επιθυμούμε απλώς να κυκλοφορούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ευφυή συστήματα Μεταφορών, όπως το   ‘‘οn demand Mobility’’ και το “shared mobility”, σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς. 

Οι επιβάτες θα μπορούν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, είτε καλώντας είτε χρησιμοποιώντας το σχετικό λογισμικό, να δηλώσουν την επιθυμία τους για μεταφορά και να ενημερώσουν για τα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης.

Το σύστημα διαχείρισης θα συγκεντρώνει τα αιτήματα και θα προσαρμόζει ανάλογα τα δρομολόγια, ενημερώνοντας τους επιβάτες.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προσανατολιζόμαστε να εφαρμόσουμε πιλοτικά ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στις υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας, το οποίο φιλοδοξούμε να αλλάξει όχι μόνο τη φιλοσοφία της χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά και των ιδιωτικών.

Τα ελληνικά νησιά κατακλύζονται κάθε καλοκαίρι από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφέρουν εκεί και το όχημά τους.

Πέρα από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, υπάρχει και μια μεγάλη περιβαλλοντική και αισθητική επιβάρυνση του τοπίου των νησιών μας.

Στο πλαίσιο του “Astypalaia: Smart and Sustainable Island”, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε πιλοτικά τη μίσθωση των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων, μέσω ψηφιακής εφαρμογής, για το διάστημα που παρατηρείται το φαινόμενο, κατά βάση Ιούλιο και Αύγουστο.

 Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε, ταυτόχρονα, μια σειρά από στόχους:

  • Ενθαρρύνουμε τους μόνιμους κατοίκους, τους οποίους θα αφορά αποκλειστικά το πρόγραμμα, να επενδύσουν στην αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος, γνωρίζοντας ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αποσβέσουν ένα μέρος της επένδυσής τους. 
  • Δίνουμε εναλλακτικές επιλογές στους επισκέπτες, ώστε να μη μεταφέρουν το ιδιωτικό τους όχημα τους και να χρησιμοποιήσουν καθαρές μορφές ενέργειας.
  • Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης στο νησί.
  • Θέτουμε τις βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξή του.

Πρόκειται για νέες υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στον περιορισμό των άσκοπων  μετακινήσεων με ιδιωτικά οχήματα.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες διαμορφώνουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη ηπιότερων μορφών μετακίνησης και ταυτόχρονα, να υποδεχθεί μορφές ενέργειες με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις μεταφορές.  

Στόχος είναι, έως το 2030, να έχει αλλάξει η εικόνα του χάρτη στον τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...