Αμβούργο: O δήμος παγώνει την έκδοση νέων αδειών ταξί για ένα έτος εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης της υπηρεσίας

Δεν θα εκδοθούν νέες άδειες ταξί στο Αμβούργο, τουλάχιστον για ένα έτος. Με αυτή την απόφαση, η τοπική Αρχή Μεταφορών στοχεύει στην προστασία του υφιστάμενου στόλου ταξί, τώρα και μελλοντικά.

Το πάγωμα των νέων αδειών συμβαίνει και σε άλλους δήμους της Γερμανίας. Στο Αμβούργο, ωστόσο, υπάρχει μια αποφασιστική διαφορά: Χάρη στην υποχρέωση χρήσης του ταξιμέτρου Insika, η Αρχή έχει τη δυνατότητα να αναλύει όλα τα σημαντικά βασικά δεδομένα για την κατάσταση του κλάδου σε σύντομο χρονικό διάστημα, ήδη από το 2006. Τα δεδομένα είναι δημόσια και αφορούν τις πωλήσεις, τους χρόνους και, από το 2017,  και τον αριθμό των διαδρομών.

Ο αριθμός των διαδρομών έχει μειωθεί σημαντικά από την περίοδο πριν από την πανδημία, αλλά ο αριθμός των οχημάτων (περίπου 3.000) δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου. Η προσφορά ταξί υπερβαίνει σήμερα τη ζήτηση, γεγονός που φαίνεται κυρίως από τις σταθερά μειούμενες απολαβές. Ειδικότερα, η κερδοφόρος λειτουργία πλέον για πολλές εταιρείες ταξί είναι πλέον αδύνατη. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν μόνο 9,55 εκατομμύρια διαδρομές σε σύγκριση με το 2017 (12,22 εκατομμύρια). Αυτό αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 1,5 διαδρομή λιγότερη ανά βάρδια και φυσικά επηρεάζει τον ωριαίο κύκλο εργασιών. Προκειμένου να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος, απαιτείται κύκλος εργασιών 32 ευρώ ανά ώρα. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ωστόσο, η είσπραξη ανά ώρα ανερχόταν μόλις στα 26,92 ευρώ.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η τάση, αποφασίστηκε τώρα, ως πρώτο βήμα, να μην αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των ταξί. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του δήμου, σχεδιάζονται και άλλα μέτρα για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητα του κλάδου των ταξί του Αμβούργου. Ο νόμος περί επιβατικών μεταφορών δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να αναστέλλουν την έκδοση νέων αδειών «εάν απειλείται η εύρυθμη λειτουργία του τοπικού κλάδου ταξί».

Ο Γιαν Γκρούπε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης Taxenunion, επιβεβαιώνει τα στοιχεία της Αρχής στους Taxi Times. «Στο Αμβούργο, έχουμε μείωση του αριθμού των επιβατών στον κλάδο των ταξί κατά 20% σε σύγκριση με το 2017 με τον ίδιο αριθμό οχημάτων. Ακόμα και τώρα, ο κατώτατος μισθός δύσκολα μπορεί να καταβληθεί από τις εταιρείες ταξί. Εάν στο μέλλον εφαρμοστεί αύξηση του κατώτατου μισθού στα 14 και 15 ευρώ -όπως απαιτεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων- τότε πολλές εταιρείες ταξί θα πρέπει να κλείσουν».

Προσθέτει ότι οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες για όσους ήδη έχουν αγοράσει ηλεκτροκίνητα οχήματα, όπως και για εκείνους που υποχρεούνται να το πράξουν έως το 2025 – το όριο που έθεσε ο δήμος του Αμβούργου. Οι πρώτοι αντιμετωπίζουν την κάθετη πτώση της αξίας των οχημάτων τους, τις ανεπαρκείς υποδομές φόρτισης και τους χρόνους φόρτισης για τα ταξί που λειτουργούν σε πολλές βάρδιες, που χάνουν μία έως δύο ώρες φόρτισης την ημέρα. Επιπλέον, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ ακριβή. «Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε ένα περιφερειακό τιμολόγιο για το Αμβούργο, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να το επιβάλουμε μέχρι στιγμής», τονίζει. Εκείνοι που θα αγοράσουν ένα ηλεκτρικό ταξί, από το 2025, θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερο κόστος, επειδή -μεταξύ άλλων- επειδή λήγουν οι επιδοτήσεις του δήμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *