Ιταλία: To Υπουργείο Μεταφορών ανοίγει την αγορά στις πλατφόρμες και τα ενοικιαζόμενα

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, παρουσίασε στις 57 ενώσεις ταξί τρία διατάγματα που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη λεγόμενη μη τακτική δημόσια συγκοινωνία, η οποία εκτελείται από 23.000 ταξί και 11.000 ενοικιαζόμενα οχήματα που λειτουργούν στην Ιταλία: το πρώτο για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο του τομέα, το δεύτερο για το δελτίο παροχής υπηρεσιών για τη μίσθωση οχήματος με οδηγό και το τελευταίο για τις ψηφιακές πλατφόρμες διαμεσολάβησης, ανοίγοντας την αγορά για οντότητες όπως η Uber.

Μάλιστα, στο τελευταίο αυτό διάταγμα προβλέπεται ότι οι διαχειριστές εφαρμογών μπορούν επίσης να είναι ταυτόχρονα διαχειριστές πλατφόρμας και μεταφορείς. Με τον ίδιο τρόπο που οι συνεταιρισμοί ταξί μπορούν να δέχονται ηλεκτρονικά τις κρατήσεις, οι πλατφόρμες μπορούν να εισέρχονται πιο άμεσα στις υπηρεσίες μεταφορών. Από αυτή την άποψη, η εμπειρία της Uber στην Ισπανία, μια χώρα όπως η Ιταλία όπου ο βαθμός ρύθμισης είναι πολύ ισχυρός, είναι χρήσιμη: στην Ιβηρική Χερσόνησο, η αμερικανική πολυεθνική προσφέρει επίσης αυτοκίνητα απευθείας σε οδηγούς, οι οποίοι είναι κάτοχοι της άδειας. Με αυτόν τον τρόπο, η Uber κατάφερε να εντάξει στην πλατφόρμα της μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων και υψηλές εκπτώσεις.

Όσον αφορά το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο, που δημιουργήθηκε το 2011 αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, και στο οποίο πρέπει να εγγραφούν όλοι οι οδηγοί, τίθεται πλέον σε λειτουργία. Αυτή είναι μια προπαρασκευαστική κίνηση ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για νέες άδειες ενοικιαζόμενων, δεδομένου ότι οι τελευταίες ρυθμίσεις απαγορεύουν την έκδοση αυτών των αδειών έως ότου λειτουργήσει πλήρως το μητρώο. Για παράδειγμα, ο δήμος της Ρώμης σκοπεύει να χορηγήσει άδειες σε 2.000 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, αλλά δεν μπορεί να το πράξει.

Το δεύτερο διάταγμα ρυθμίζει το λεγόμενο ηλεκτρονικό δελτίο παροχής υπηρεσιών, στο οποίο οι πλατφόρμες  θα πρέπει να αναγράφουν εκ των προτέρων την ώρα, την έναρξη και το τέλος της διαδρομής και τα προσωπικά στοιχεία των πελατών που μεταφέρουν.

Το τελευταίο μέτρο -το πιο καθοριστικό για την αύξηση του ανταγωνισμού- είναι το διάταγμα για τις πλατφόρμες: κι αυτό επειδή στις εφαρμογές, οι χρήστες θα βρίσκουν ταξί και ενοικιαζόμενα και θα μπορούν να επιλέγουν ποιο θα καλέσουν. «Θέλουμε να εγγυηθούμε», δήλωσε ο Σαλβίνι, «την ασφάλεια και το μέλλον για όσους εργάζονται».

Οι αντιδράσεις των ενώσεων ήταν άμεσες, καθώς οι οδηγοί ταξί απορρίπτουν την πλήρη εξίσωση του κλάδου με τις πλατφόρμες και τα ενοικιαζόμενα και το γεγονός ότι για πρώτη φορά τους επιτρέπεται να εκτελούν την υπηρεσία τους εν κινήσει, χωρίς να επιστρέφουν στο γκαράζ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *