Ιρλανδία: H Uber ασκεί συνεχείς πιέσεις στην κυβέρνηση για αλλαγές στους κανονισμούς ταξί

Η Uber πιέζει διαχρονικά την ιρλανδική κυβέρνηση για αλλαγές στους κανονισμούς ώστε να μπορέσει να επεκταθεί στην αγορά της χώρας, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως λύση στην έλλειψη ταξί και ως τρόπο προστασίας της νυχτερινής οικονομίας, όπως δείχνουν νέα έγγραφα.

Η εταιρεία προσπάθησε να μεσολαβήσει για μια συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιανουάριο, πριν αρχίσει τις πιέσεις στον νυν πρωθυπουργό, Σάιμον Χάρις, κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας του, με επιστολή εκ μέρους του συνασπισμού Taxis for Ireland Coalition, μιας ομάδας που αποτελείται από λομπίστες της τουριστικής βιομηχανίας και των μεταφορών, στην οποία μετέχει.

Ζητούσε από τον Χάρις να καταργήσει την απαίτηση όλα τα νεοεγγεγραμμένα ταξί να είναι προσβάσιμα σε αναπηρικό αμαξίδιο. Θέλει επίσης να αλλάξει η απαίτηση των γεωγραφικών γνώσεων στις εξετάσεις οδηγών μικρών οχημάτων δημόσιας υπηρεσίας (SPSV), ώστε να ληφθούν υπόψη οι τεχνολογικές αλλαγές.

«Ο συνασπισμός αναγνωρίζει την αξία των υφιστάμενων κανονισμών για τη διασφάλιση της ασφάλειας και των προτύπων και η εστίασή μας είναι στην αντιμετώπιση της έλλειψης ταξί μέσω στοχευμένων μέτρων που δεν θέτουν σε κίνδυνο τους κανονισμούς αδειοδότησης, με τη διατήρηση των ελέγχων και των υφιστάμενων απαιτήσεων αδειοδότησης των οδηγών», ανέφερε η επιστολή.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται η Ένωση Εστιατορίων της Ιρλανδίας, οι ενώσεις αμπελουργών VFI και LVA, η Ιρλανδική Συνομοσπονδία Τουριστικής Βιομηχανίας, η Uber και η Bolt. Ο συνασπισμός άσκησε κριτική και κατά της Εθνικής Αρχής Μεταφορών, λέγοντας ότι μια συνάντηση που είχε με στελέχη της δεν βοήθησε.

Τα νέα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η Uber επικοινώνησε τρεις φορές με το γραφείο του Βαράντκαρ τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για να πιέσει για μια συνάντηση στην Ελβετία.

«Η αυξανόμενη έλλειψη ταξί συνεχίζει να είναι ένα σημαντικό ζήτημα, με τον αντίκτυπό του σαφώς αισθητό πολύ πέρα από τους φορείς εκμετάλλευσης. Εάν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, επηρεάζοντας σημαντικά τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους», έγραφε σε επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Ντάρα Χοσροβσάχι.

Η Uber έχει άδεια λειτουργίας μόνο σε μεγάλες αστικές περιοχές της Ιρλανδίας και υπόκειται στους κανονισμούς για τα ταξί, εν αντιθέσει με άλλες χώρες όπου οι οδηγοί της δεν χρειάζεται να διαθέτουν επαγγελματική άδεια.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπήρξε επίσημη συνάντηση μεταξύ Βαράντκαρ και του Χοσροβσάχι στο Νταβός, «αλλά αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα ανεπίσημων επαφών στο περιθώριο των εκδηλώσεων» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τις υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών.

Η Uber σχολίασε ότι υποστηρίζει την έκκληση για αύξηση κατά 30% των αδειοδοτημένων οδηγών και οχημάτων έως το 2027.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *