Γερμανία : Η συνεχής κατάρτιση των οδηγών ταξί διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας

Δεν είναι πρωτίστως οι απρόβλεπτες καταστάσεις στις οποίες αποδίδουν οι καλά εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι, αλλά οι μικρές καθημερινές προκλήσεις. Μέσω της τακτικής κατάρτισης και της εκπαίδευσης για την ασφάλεια οδήγησης, οι εταιρείες ταξί αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγοί μπορούν όχι μόνο να ανταποκριθούν στις νομικές απαιτήσεις για την εκπαίδευση των εργαζομένων, αλλά και να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων και να αυξήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των οδηγών τους μέσω της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς.

Η δραστηριότητα ενέχει τον κίνδυνο ατυχήματος στην οδική κυκλοφορία. Η εκπαίδευση για την ασφάλεια οδήγησης (βασική εκπαίδευση) συμβάλλει στην εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων. Λιγότερα ατυχήματα σημαίνουν ταυτόχρονα χαμηλότερο κόστος για επισκευές, ασφάλιση και χρόνο εκτός εργασίας. Επιπλέον, οι εκπαιδευμένοι οδηγοί αυξάνουν τη συνολική ασφάλεια και την ικανοποίηση των πελατών – και αυτό αφορά άπαντες τους οδηγούς ταξί.

Βασική προϋπόθεση για κάθε βάρδια ταξί είναι η άριστη υγεία του οδηγού. Η βάρδια θα πρέπει να ξεκινά μόνο αν ο οδηγός του ταξί είναι -σωματικά και πνευματικά- σε καλή κατάσταση. Αυτό εξασφαλίζει ότι μπορεί να αναλάβει αξιόπιστα την ευθύνη στην οδική κυκλοφορία και να μην θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή άλλους χρήστες του δρόμου.

Η βασική εκπαίδευση προσφέρει ολοκληρωμένα πλεονεκτήματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την εκπλήρωση των νομικών απαιτήσεων. Οι τυπικές ασκήσεις περιλαμβάνουν πέδηση σε διαφορετικές επιφάνειες, ελιγμούς αποφυγής, οδήγηση σλάλομ (χειρισμός), ασφάλιση φορτίου και σωστή συμπεριφορά σε επικίνδυνες καταστάσεις. Στόχος είναι η βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς και η όξυνση της επίγνωσης των κινδύνων.

Σημαντικές συστάσεις για την οδηγική συμπεριφορά, οι οποίες συμβάλλουν τόσο στην ασφάλεια όσο και στην αποτελεσματικότητα, είναι οι εξής

  • Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση του οχήματός σας, ιδίως τα φρένα, τα ελαστικά, τα φώτα και τα υγρά, διότι ένα καλά συντηρημένο ταξί συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια.
  •  Να είστε πάντα προσεκτικοί και να προβλέπετε τις ενέργειες των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.
  • Διατηρείτε επαρκή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Δώστε προσοχή στην απαιτούμενη απόσταση πέδησης, ιδίως σε υψηλότερες ταχύτητες ή σε βρεγμένο οδόστρωμα. Η απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα πρέπει να είναι πάντα αρκετά μεγάλη, ώστε να μπορείτε να σταματήσετε με ασφάλεια ανά πάσα στιγμή.
  • Ρυθμίστε το κάθισμά σας έτσι ώστε να μπορείτε να φτάνετε άνετα το τιμόνι, τα πεντάλ και όλα τα χειριστήρια. Τα χέρια και τα πόδια σας θα πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα και θα πρέπει να έχετε μια όρθια καθιστή στάση. Αυτό προάγει τον καλύτερο έλεγχο και μειώνει την κόπωση. Συνοψίζοντας, μια λειτουργική θέση καθίσματος στο όχημα όχι μόνο συμβάλλει στην ασφάλεια της οδήγησης, αλλά προσφέρει και σημαντικά οφέλη για την υγεία, επειδή προάγει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων και προλαμβάνει τις επαγγελματικές ασθένειες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επαγγελματίες οδηγούς και τα άτομα που περνούν πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο.
  • Ελέγχετε τακτικά τους καθρέφτες σας και ρίχνετε μια ματιά στον ώμο πριν από κάθε αλλαγή λωρίδας ή στροφή για να ελέγχετε τα τυφλά σημεία του οχήματος. Βγάλτε τα φλας νωρίς για να επικοινωνείτε τις προθέσεις σας στους άλλους χρήστες του δρόμου!
  • Τηρείτε τα όρια ταχύτητας και προσαρμόζετε την ταχύτητα οδήγησής σας στις οδικές συνθήκες, ιδίως σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως βροχή, χιόνι ή ομίχλη, ώστε η εναπομένουσα ταχύτητα μετά το φρενάρισμα να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων.
  • Οι περισπασμοί, όπως η δυνατή μουσική, η χρήση του κινητού τηλεφώνου ή το φαγητό κατά την οδήγηση πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.
  • Δώστε προσοχή στους κανόνες και τις πινακίδες για την προτεραιότητα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε διασταυρώσεις και σημεία που η σήμανση προκαλεί σύγχυση.
  • Χρησιμοποιείτε σωστά τον φωτισμό του οχήματος στο σκοτάδι ή σε συνθήκες κακής ορατότητας. Αλλάζετε εγκαίρως τις σκάλες στα φώτα, ώστε να μην θαμπώνετε τους άλλους. Το φως στάθμευσης επιτρέπεται μόνο όταν σταθμεύετε, όχι όταν οδηγείτε.
  • Ελέγχετε τους καθρέφτες σας, ιδίως τους πλευρικούς και τους καθρέφτες οπισθοπορείας, πριν ανοίξετε την πόρτα. Τονίστε επίσης στους επιβάτες σας να προσεκτικοί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *