Boers: Η ειδική η αστυνομική ομάδα στο Παρίσι που πρωτοπορεί παγκοσμίως στον εντοπισμό πειρατών οδηγών ταξί

Ένα χρόνο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των αρχών είναι οι πειρατές οδηγοί ταξί. Υπάρχει έντονη ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και την εικόνα της πρωτεύουσας της Γαλλίας, καθώς παρατηρείται αύξηση του φαινομένου της πειρατείας κατά περισσότερο από 30% σε έναν χρόνο.

Εδώ επεμβαίνουν οι Boers, μια ειδική ομάδα της αστυνομίας που ελέγχει τις μεταφορές, εντοπίζει πειρατές, ιδιώτες και οδηγούς ταξί ή οδηγούς VTC – μια μοναδική αστυνομική υπηρεσία στον κόσμο.

Αδειοδοτημένος οδηγός ταξί λέει για τους πειρατές. «Είναι πάντα το ίδιο. Είναι παντού. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους τουρίστες με τιμές τριπλάσιες από αυτές του ταξί και δουλεύουν όλη μέρα. Επιπλέον, υπάρχουν και οι τσιλιαδόροι τους, οι οποίοι τους ειδοποιούν για να μην τους πιάσει η αστυνομία. Αν τους πούμε κάτι, μας επιτίθενται, επειδή διακόπτουμε την παράνομη επιχείρησή τους».

Ο Τζέφρι, ένας από τους Boers, ντυμένος με πολιτικά, επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που περιγράφει ο ταξιτζής: «Πριν από λίγες ημέρες συλλάβαμε έναν στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon που χρέωνε 400 ευρώ για διαδρομή μεταξύ δύο σταθμών. Οι πειρατές, οι ιδιώτες, οι VTC και οι οδηγοί ταξί γνωρίζουν τα αυτοκίνητα, τις πινακίδες και τα πρόσωπά μας, γι’ αυτό πρέπει να αλλάζουμε συχνά τόσο τα οχήματα που χρησιμοποιούμε όσο και το προσωπικό.

Για να παραμείνουν αποτελεσματικοί, οι Boers προσποιούνται τους πελάτες, γεγονός που τους επιτρέπει, όπως εξηγεί ο Γιαν, να πιάνουν πολύ περισσότερους πειρατές. «Εντοπίσαμε έναν ανάπηρο οδηγό, χωρίς δίπλωμα οδήγησης, ο οποίος συνέχισε να εργάζεται επειδή είχε οικονομικές ανάγκες», λέει. «Μπορεί να ακούσεις όλων των ειδών τις δικαιολογίες: ένα ταξί που παραλάμβανε την οικογένειά του, ένα VTC που ήταν ακριβώς εκεί επειδή έπινε καφέ. Είτε πρόκειται για ταξί είτε για VTC, αντιπροσωπεύουν την πρωτεύουσα, αντιπροσωπεύουν πολλά πράγματα. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που μπορεί να έχει ένας τουρίστας όταν φτάνει στο Παρίσι. Πρέπει να έχουν υποδειγματικά οχήματα και να είναι νόμιμοι».

Σήμερα, 80 Boers αποτελούν το προσωπικό αυτής της μοναδικής αστυνομικής δύναμης με τα εξαιρετικά επιτεύγματα. Η επίτροπος Μεταφορών Ζουλιά Σαρόντ δήλωσε σχετικά: «Πρόσφατα, ερευνήσαμε μια υπόθεση εργασιακής εκμετάλλευσης οδηγών και κατά τη διάρκεια των ελέγχων κατασχέσαμε 100.000 ευρώ σε μετρητά, χρυσά νομίσματα και 300.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα. Οι παραβάτες κατέληξαν στη φυλακή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...