Μαδρίτη: Δικαστήριο διατάσσει το άνοιγμα της υπόθεσης για τις πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας των ενοικιαζόμενων

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Μαδρίτης εξέτασε την προσφυγή που κατέθεσαν η ένωση Taxi Project 2.0 και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ταξί της Μαδρίτης και διέταξε την επανέναρξη της έρευνας κατά διαφόρων εταιρειών μεταφορών και διαχειριστών καθώς υπάρχουν ενδείξεις για το αδίκημα της πλαστογραφίας εγγράφων. Σύμφωνα με τους ενάγοντες, οι εν λόγω εταιρείες χρησιμοποιούν δόλιες πρακτικές όσον αφορά την ταυτοποίηση του στόλου των οχημάτων τους, με σκοπό την παράκαμψη του τεχνικού ελέγχου οχημάτων και την αποφυγή ελέγχων.

Το δικαστήριο ουσιαστικά βγάζει την υπόθεση από το αρχείο, αναιρώντας την πρωτόδικη απόφαση η οποία ανέφερε ότι τα γεγονότα που αναφέρονται στην καταγγελία, τα οποία πλαισιώνονται με τα εγκλήματα της πλαστογραφίας εγγράφων και της απάτης, δεν είναι ποινικά κολάσιμα και, το πολύ πολύ, επιφέρουν μόνο διοικητικές συνέπειες.

Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου αναφέρει λεπτομερώς ότι τα εκατοντάδες οχήματα που κυκλοφορούν από τις εναγόμενες εταιρείες αντικαθιστούν τις μπλε πινακίδες κυκλοφορίας τους με τη λευκή που φέρουν τα ιδιωτικά οχήματα. Η πρακτική αυτή συνιστά ψευδή δήλωση σε δημόσιο έγγραφο και, επιπλέον, απάτη, διότι η παρουσίαση των εν λόγω μεταφορικών μέσων ως επιβατικών αυτοκινήτων σημαίνει απώλεια εργασιών για τα κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων καθώς, αντί να περνούν από ετήσιους ελέγχους, όπως τα ταξί, ελέγχονται ανά τέσσερα χρόνια ως νεοεγγεγραμμένα ιδιωτικά οχήματα.

Το τριμελές δικαστικό συμβούλιο αναφέρει ότι ο Άρειος Πάγος έχει ήδη ενοποιήσει το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε σχέση με την αντικανονική χρήση των αδειών κυκλοφορίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι πινακίδα κυκλοφορίας αποτελεί στοιχείο αναγνώρισης του οχήματος όταν κυκλοφορεί, τόσο από τον αλφαριθμητικό κωδικό όσο και από το χρώμα της.

Η δικαστική απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ενδείξεις παράνομης ενέργειας των κατηγορουμένων κατά την εκτέλεση της εν λόγω τροποποίησης ενός από τα στοιχεία αναγνώρισης της πινακίδας κυκλοφορίας, του χρώματος του φόντου της πινακίδας και προσθέτει ότι «είναι αναγκαία» η δικαστική διερεύνηση του καταγγεθέντος ποινικού αδικήματος.

Οι καταγγελίες του Taxi Project και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ταξί της Μαδρίτης αφορούν τις εταιρείες παροχής στόλου Radio Taxi Barcelona, Auro New Transport Concept, S.L., Libreocupado, S.L., Freetown Business S.L., Nextband, S.L., Autos Lavapiés, S.L., VTC Kiko Car, S.L., VTC Felp Transfer, S.L., Zater Trnsportation Services 1525, S.L., Transportation, S.L. και Servigrallar de Cerdanya, S.L. και τους επικεφαλής τους.

Το προηγούμενο της Moove Cars

Είναι ήδη γνωστό στην Ισπανία, εδώ και ένα χρόνο, ότι η Moove Cars, ο κύριος πάροχος της Uber, παραποιεί τις άδειες οδήγησης για να παρακάμψει τους υποχρεωτικούς ετήσιους τεχνικούς ελέγχους της. Η εταιρεία διαθέτει περίπου 4.800 οχήματα σε κυκλοφορία στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Σεβίλλη, τη Μάλαγα, τη Γρανάδα, τη Βαλένθια και το Μπιλμπάο, των οποίων οι άδειες δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που ισχύουν για την εν λόγω υπηρεσία αστικής κινητικότητας.

Το τέχνασμα συνίσταται στη χρήση οχημάτων που καταχωρούνται με κωδικό D-4, ενώ, σύμφωνα με τους κανονισμούς, η παροχή υπηρεσίας επιβατικής μεταφοράς με όχημα ιδιωτικής μίσθωσης με οδηγό θα έπρεπε να εμφανίζεται με τον κωδικό 1.041.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *