Τατζικιστάν: Όλα τα ταξί της πρωτεύουσας θα είναι ηλεκτρικά τον Σεπτέμβριο του 2025

Ο δήμος της Ντουσάνμπε, πρωτεύουσας του Τατζικιστάν, εξέδωσε διάταγμα που απαιτεί από όλες τις εταιρείες ταξί της πόλης να εξηλεκτρίσουν το σύνολο του στόλου τους έως την 1η Σεπτεμβρίου 2025. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου εθνικού προγράμματος ανάπτυξης των ηλεκτρικών μεταφορών για την περίοδο 2023-2028.

Η απόφαση υπογραμμίζει τη δέσμευση του δήμου για την προώθηση των βιώσιμων αστικών μεταφορών και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Από την 1η Ιουνίου 2024, η πρωτεύουσα διαθέτει περισσότερα από 4.350 ταξί, εκ των οποίων τα 2.450 είναι ηλεκτρικά. Για την υποστήριξη αυτής της στροφής, ο δήμος δημιούργησε 136 σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα μέχρι τις 6 Ιουνίου 2024.

Δημοτικός σύμβουλος δήλωσε ότι περίπου 230 εκατ. σομόνι (21 εκατ. δολάρια) θα διατεθούν τα επόμενα πέντε χρόνια για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών μεταφορών. Από το σύνολο αυτό, 1,4 εκατ. σομόνι (129.575 δολάρια) θα προέλθουν από τον εθνικό προϋπολογισμό, 6,2 εκατ. σομόνι (573.835 δολάρια) θα δοθούν από αναπτυξιακούς εταίρους και ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει περισσότερα από 221 εκατ. σομόνι (20,5 εκατ. δολάρια).

Η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται επίσης με την πρόταση του Προέδρου Εμομάλι Ραχμόν για την απαλλαγή από τους φόρους και τους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λεωφορείων και τρόλεϊ. Ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές και προϋποθέσεις για την υποστήριξη της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η εταιρεία ταξί Yak Taxi με έδρα το Ντουσανμπέ ήταν πρωτοπόρος σε αυτή την πρωτοβουλία, ανακοινώνοντας το 2022 ότι θα εγκαινιάσει μια νέα κατηγορία στην εφαρμογή της για την κράτηση ηλεκτρικών οχημάτων. Σε αντίθεση με τα συμβατικά κίτρινα ταξί, αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα είναι βαμμένα πράσινα.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2021 παρουσιάστηκε ένα ηλεκτρικό λεωφορείο που συναρμολογήθηκε στο εγχώριο εργοστάσιο Akia Avesto. Μπορεί να διανύσει έως και 200 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες επέκτασης των ηλεκτρικών δημόσιων μεταφορών στην πόλη.

Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αξιοποίηση των σημαντικών υδροηλεκτρικών πόρων του Τατζικιστάν. Η χώρα διαθέτει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα, ιδίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία αντιπροσωπεύει το 95% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το Τατζικιστάν κατατάσσεται στην όγδοη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι το 2020, η συνολική δυναμικότητα των υδροηλεκτρικών σταθμών του Τατζικιστάν είχε αυξηθεί σε 6.000 MW και εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 10.000 MW μέχρι το 2030.

Η μέση ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Τατζικιστάν ανέρχεται σε 17 δισ. kWh, η οποία παράγεται κυρίως από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Η ενεργειακή ισχύς της χώρας ανέρχεται σε 5.757 MW, με το 87,5% να προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια και μόνο το 12,4% από μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Αυτή η εκτεταμένη δυναμικότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζει την αύξηση των οχημάτων που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές πετρελαίου και συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *