Iταλία: Η δύναμη των πολυεθνικών πλατφορμών μεταφοράς απειλεί τα ταξί

Σε συνέδριο που πραγματοποίησε ο τομέας των ταξί στις 10 Μαΐου, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τις ψηφιακές πλατφόρμες μεταφοράς.

Οι συμμετέχοντες -στην πλειονότητά τους εταιρείες ραδιοταξί- προέρχονταν από την ιταλική περιφέρεια Βένετο, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, και κοινή διαπίστωση ήταν ότι ο τομέας κινδυνεύει από το τσουνάμι των ψηφιακών πλατφορμών, με τους χρήστες να κάνουν όλο και περισσότερα «κλικ» στο διαδίκτυο. Σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι εκτιμούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετακίνησης, ο κλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Γκαμπριέλε Στεβανάτο, πρόεδρος του Radio Taxi Veneto, δήλωσε: «Το τιμολόγιο των πλατφορμών αλλάζει ανάλογα με τις καταστάσεις: αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση είναι πολύ υψηλό, αν υπάρχει μικρή ζήτηση είναι χαμηλό. Έτσι, ο χρήστης, ναι μεν είναι αλήθεια ότι το βλέπει εκείνη τη στιγμή, αλλά σήμερα μπορεί να πληρώσει 10 φορές περισσότερα από όσα πλήρωσε χθες. Μια χαρακτηριστική περίπτωση ήταν οι βομβιστικές επιθέσεις στο Σίδνεϊ, κατά τη διάρκεια των οποίων το κόμιστρο της Uber αυξήθηκε κατά 400 φορές. Οι οδηγοί ταξί της πόλης, από την άλλη πλευρά, μετέφεραν δωρεάν ανθρώπους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν. Ζητάμε να υπάρχουν ακριβείς κανόνες που να τηρούνται, αλλιώς θέλουμε να έχουμε και εμείς τους ίδιους κανόνες».

Το ζήτημα είναι οι τιμές και οι υπηρεσίες, όχι ο τρόπος κλήσης, αφού ακόμη και τα ραδιοταξί λειτουργούν και μέσω κινητού τηλεφώνου. Αυτό που διακυβεύεται είναι η απανθρωποποίηση της εργασίας – ένας από τους λόγους της απεργίας που προκηρύχθηκε για τις 21 Μαΐου, μετά τη συνάντηση της κυβέρνησης με τον αντιπρόεδρο της πολυεθνικής Uber, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό.

Ο Αλεσάντρο Νόρντιο, αντιπρόεδρος της Confartigianato Taxi, ήταν σαφής: «Οι αλγόριθμοι προσαρμόζονται με τον κατάλληλο τρόπο. Σήμερα ο αλγόριθμος καταφέρνει να εντοπίζει τις επιθυμίες του ατόμου και στη συνέχεια να εξαρτά, στο πλαίσιο των υπηρεσιών μας, τη ζήτηση». Επομένως η αγορά υποφέρει από αυτό».

Ο κίνδυνος που βρίσκεται προ των πυλών είναι οι ακαταμάχητες πιέσεις που ασκούνται από ισχυρές πολυεθνικές, αυτές που κατάφεραν να καθυστερήσουν την ψήφιση της ευρωπαϊκής οδηγίας, έναν δεσμευτικό νόμο κατά των αλγορίθμων που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, στη λήξη της θητείας των ευρωβουλευτών. Η ευρωβουλευτής Ελιζαμπέτα Γκουαλμίνι έκανε λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις στο Στρασβούργο: «Αυτές οι πολυεθνικές έχουν ασκήσει μεγάλες πιέσεις και πίσω από αυτές υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα εκατομμυριούχων. Μέσω εκπροσώπων λόμπι, διασκορπισμένων σε όλο το Ευρωκοινοβούλιο, πίεζαν μέσω τηλεφωνημάτων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμη και με προσκλήσεις σε γεύμα, για να μπορέσουν να μπλοκάρουν αυτή την οδηγία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *