Ε.Ε.: Η Εσθονία μπλοκάρει ξανά πρόταση κανονισμού για είσπραξη και απόδοση ΦΠΑ από τις πλατφόρμες
Μια νέα προσπάθεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψήφιση ενός μέτρου που θα υποχρεώνει ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Uber, η Airbnb ή η Booking να εισπράττουν και να αποδίδουν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας έπεσε στο κενό. Όπως και τον περασμένο Μάιο, η Εσθονία, έδρα της πλατφόρμας Bolt, μπλόκαρε και πάλι τη φορολόγηση των ψηφιακών πλατφορμών στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή.
Η χώρα της Βαλτικής αρνείται να υιοθετήσει το μέτρο, για το οποίο απαιτείται ομοφωνία των κρατών μελών, με το επιχείρημα ότι θα αυξήσει το γραφειοκρατικό βάρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν πρόκειται για φόρο στις ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά για φόρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών, Μαρτ Βορκλάεφ. «Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τις εσθονικές ΜμΕ με πρόσθετους φόρους και να στρεβλώσουμε τον ανταγωνισμό εις βάρος τους».
Αυτό που προτείνει η Εσθονία είναι το καθεστώς να εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση για κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε., καθώς θεωρεί ότι η υποχρεωτική εφαρμογή του θα στρεβλώσει την αρχή της ουδετερότητας του ΦΠΑ και ότι θα επιβαρύνει τους τελικούς χρήστες με το πρόσθετο κόστος που θα τους χρεώνουν οι πλατφόρμες.
Ο κανονισμός προτείνει οι πλατφόρμες ενοικίασης, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για οχήματα, να είναι υπεύθυνες για την είσπραξη του ΦΠΑ και την απόδοσή του στις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Ο κανονισμός θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου οι πάροχοι υπηρεσιών δεν είναι υπεύθυνοι για την απόδοση της εν λόγω είσπραξης – και ιδίως εάν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις ή για μεμονωμένους ιδιοκτήτες, όπως ο ιδιοκτήτης ενός ενοικιαζόμενου ακινήτου.
Μέχρι τώρα ο ΦΠΑ που προέρχεται από αυτές τις υπηρεσίες συχνά δεν δηλώνεται, προκαλώντας άνισο ανταγωνισμό για τα ξενοδοχεία ή τα ταξί. Αυτή η έλλειψη δικαιοσύνης είναι κάτι που ο κανονισμός επιδιώκει να αντιμετωπίσει, υποχρεώνοντας τις πλατφόρμες να εισπράττουν αυτόν τον φόρο.
Μέρος της δέσμης μέτρων περιλαμβάνει την καθιέρωση ενός ενιαίου μητρώου ως κέντρου εξυπηρέτησης για τον ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ε.Ε. και ενός συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε πραγματικό χρόνο για τις επιχειρήσεις. Με την εφαρμογή του κανονισμού η Ε.Ε. εκτιμά ότι θα καταγράφει έως και 18 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ κάθε χρόνο.