Η απεργία πείνας των υπερχρεωμένων ταξιτζήδων της Νέας Υόρκης έφερε αποτελέσματα.
Συμφωνία, για μείωση της οφειλής από 500.000 δολάρια σε 170.000 δολάρια ανά οδηγό ταξί με μέγιστο ποσό δόσης 1.122 $ ανά μήνα.
Αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης δήλωσαν την Τετάρτη, ότι συνήψαν συμφωνία με τον μεγαλύτερο κάτοχο δανείων ταξί στην πόλη για να βοηθήσουν στη διάσωση χιλιάδων οδηγών ταξί που έχουν συνθλιβεί κάτω από το αβάσταχτο χρέος και μετά από χρόνια πρακτικών εκμετάλλευσης στον κλάδο.
Η κίνηση αυτή ήταν μια σημαντική νίκη για τους ταξιτζήδες: Ως μέρος της συμφωνίας, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να επεκτείνουν σημαντικά ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα φέτος και το οποίο πολλοί οδηγοί είχαν επικρίνει ως ανεπαρκές .
Συνολικά, η πόλη θα δαπανήσει 100 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα σε μια προσπάθεια να εξαλείψει δυνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρέη που οφείλουν οι οδηγοί. Το τελικό κόστος δεν έχει ακόμη καθοριστεί αναφέρουν οι New York Times.
Ο δήμαρχος Bill de Blasio ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον γερουσιαστή Chuck Schumer, τον ηγέτη της πλειοψηφίας, του οποίου ο πεθερός κάποτε οδηγούσε ένα ταξί στη Νέα Υόρκη. Κατέληξαν σε συμφωνία με την Taxi Workers Alliance, τη μεγαλύτερη ομάδα οδηγών, και τη Marblegate Asset Management, τη μεγαλύτερη κάτοχο δανείων.
«Οι εργαζόμενοι στα ταξί έχουν εργαστεί ακούραστα για να κάνουν τη Νέα Υόρκη την πιο ζωντανή πόλη στον κόσμο και αρνούμαστε να τους αφήσουμε πίσω», δήλωσε ο δήμαρχος σε δελτίο τύπου.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Marblegate θα μειώσει το ποσό που οφείλει κάθε οδηγός ταξί σε 170.000 δολάρια, από ένα μέσο όρο περίπου 500.000 δολάρια ανά οδηγό. Συμφώνησε με όρους που θα μειώσουν τις πληρωμές κάθε οδηγού στο μέγιστο των 1.122 $ ανά μήνα.
Σε αντάλλαγμα, η πόλη θα δώσει στον δανειστή 30.000 $ σε μετρητά για κάθε οδηγό και επίσης θα εγγυηθεί κάθε δάνειο, συμφωνώντας να το αποπληρώσει, εάν ο οδηγός το αθετήσει .
Τις τελευταίες εβδομάδες, μέλη της Συμμαχίας Εργαζομένων Ταξί πραγματοποίησαν απεργία πείνας για να παροτρύνουν τους αξιωματούχους της πόλης να συμφωνήσουν στην εγγύηση, η οποία δεν ήταν μέρος του προηγούμενου προγράμματος ανακούφισης. Το νέο σχέδιο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από άλλους δανειστές στη βιομηχανία ταξί, οι οποίοι φέρουν περίπου το 60 τοις εκατό των δανείων που έχουν πάρει οι οδηγοί για να αγοράσουν άδειες.
Εάν άλλοι δανειστές συμφωνήσουν με τους ίδιους όρους, θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με τη διάσωση που επιδίωκαν οι οδηγοί από τότε που η κρίση χρέους ήρθε στο προσκήνιο το 2018, όταν αρκετοί οδηγοί που βίωναν την οικονομική καταστροφή άρχισαν να αυτοκτονούν.
«Οι οδηγοί δεν θα κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τα σπίτια τους και δεν θα κρατούνται πλέον δέσμιοι ενός χρέους για όλη τη ζωή τους», δήλωσε ο Μπαϊράβι Ντεσάι, επικεφαλής της Συμμαχίας Εργαζομένων Ταξί, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 20.000 οδηγούς.
Όλοι οι οδηγοί που έχουν στην κατοχή τους το μετάλλιο (άδεια) είναι επιλέξιμοι, ακόμα κι αν δεν ανήκουν στην ομάδα. Οι ρίζες της κρίσης ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο δεκαετίες, όταν μια ομάδα ηγετών του κλάδου άρχισε να διογκώνει σταθερά και τεχνητά την τιμή των μεταλλίων, τα οποία ρυθμίζονται από την πόλη. Καθώς η τιμή εκτινάχθηκε στα ύψη στο 1 εκατομμύριο δολάρια, οι οδηγοί που ήθελαν να έχουν δικό τους ταξί, αντί να εργάζονται για στόλο ταξί, έπαιρναν βαριά δάνεια που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά, ενώ οι δανειστές έβαλαν στην τσέπη εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι New York Times σε ένα δημοσίευμα το 2019 .
Η αγορά κατέρρευσε το 2014, αφήνοντας τους οδηγούς με χρέη που δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν. Εκατοντάδες χρεοκόπησαν. Οι ηγέτες του κλάδου αρνούνται εδώ και καιρό ότι έχουν κάνει αδίκημα, κατηγορώντας για την κρίση εταιρείες όπως η Uber και η Lyft, που εισήλθαν στη Νέα Υόρκη και τελικά πήραν κάποια έσοδα από τα ταξί.
Ο κ. de Blasio ανακοίνωσε το αρχικό σχέδιο ανακούφισης τον Μάρτιο. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο εκτιμήθηκε ότι κόστισε 65 εκατομμύρια δολάρια, παρείχε σε μεμονωμένους ιδιοκτήτες αδειών επιχορηγήσεις έως και 29.000 δολαρίων στον καθένα για να τους βοηθήσει να διαπραγματευτούν με τον δανειστή τους για να μειώσουν το ανεξόφλητο χρέος τους. Δεν παρείχε εγγύηση δανείου, ούτε έπεισε κανέναν δανειστή να μειώσει μαζικά τα δάνεια.
Οι υποστηρικτές ενός πιο επιθετικού σχεδίου διάσωσης – στους οποίους περιλαμβανόταν ο κ. Σούμερ και ολόκληρη η αντιπροσωπεία του Κογκρέσου της πόλης – είχαν επισημάνει ότι η πόλη έπαιξε ρόλο στα δεινά των οδηγών ταξί. Κατά τη διάρκεια της φούσκας, η πόλη απάλλαξε τη βιομηχανία από τους κανονισμούς και κάλυψε τα κενά στον προϋπολογισμό πουλώντας νέα μετάλλια (άδειες) και προβάλλοντας διαφημίσεις που τα προωθούσαν ως επένδυση που ήταν «καλύτερη από το χρηματιστήριο».
Η Συμμαχία Εργαζομένων Ταξί άρχισε να κατασκηνώνει στο Δημαρχείο για να πιέσει για περισσότερη βοήθεια τον Σεπτέμβριο και περίπου δώδεκα οδηγοί ξεκίνησαν την απεργία πείνας στις 20 Οκτωβρίου. Ο κ. Σούμερ τηλεφώνησε απευθείας στον κ. ντε Μπλάζιο για να τον πιέσει να διαπραγματευτεί και το επιτελείο του γερουσιαστή συμμετείχε στις συνομιλίες.
«Το ταξί είναι σύμβολο της Νέας Υόρκης», είπε ο κ. Σούμερ σε συνέντευξή του την Τετάρτη. «Υπέφεραν και το να μην τους βοηθήσουμε θα ήταν πλήγμα όχι μόνο για τους οδηγούς, αλλά και για όλη την πόλη της Νέας Υόρκης».
Οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Marblegate. Την Τετάρτη, τα μέρη συναντήθηκαν ξανά για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία. Στη συνέχεια, ο Ντεσάι περπάτησε έξω, όπου περίμεναν εκατοντάδες οδηγοί, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που δεν είχαν φάει για 15 ημέρες.
«Κερδίσαμε», αναφώνησε.