Γερμανία: Η ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία στις πλατφόρμες και ο κλάδος των ταξί

Η πολυσυζητημένη οδηγία για την εργασία στις πλατφόρμες εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ταξί και Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων (BVTM) και η εκπρόσωπος της IRU αναλύουν τι σημαίνει αυτό για τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στη Γερμανία.

Με την έγκριση της προσωρινής συμφωνίας με το Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την εκτίμηση της BVTM, η Ευρώπη έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη ρύθμιση του τομέα. Μετά την έγκρισή της από το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη πρέπει να ενσωματώσουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο. Η BVTM και η ευρωπαϊκή οργάνωση-εταίρος της IRU εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ψήφιση της οδηγίας, καθώς αναγνωρίζει αφενός τις διαφορές μεταξύ των παραδοσιακών υπηρεσιών ταξί και των ψηφιακών πλατφορμών εργασίας και αφετέρου επικεντρώνεται στην καθιέρωση ενός νομικού τεκμηρίου απασχόλησης για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες και στην προστασία τους από αθέμιτες εργασιακές πρακτικές στην αποκαλούμενη οικονομία της πλατφόρμας.

Σε ανακοίνωσή της, η BVTM επισημαίνει: «Οι παραδοσιακές υπηρεσίες ταξί υπόκεινται σε ένα ιδιαίτερα ρυθμισμένο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι οδηγοί συχνά εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούνται από μικρές εταιρείες. Σε αντίθεση με τις πλατφόρμες, τα κέντρα ταξί λειτουργούν συνήθως ως μεσάζοντες χωρίς έλεγχο των τιμών ή της απόδοσης της εργασίας, γεγονός που λογικά τα απαλλάσσει από το νομικό τεκμήριο της απασχόλησης».

Η Ραλούκα Μαριάν, διευθύντρια της IRU για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε: «Η οικονομία της Ε.Ε. ευδοκιμεί από ένα μείγμα παραδοσιακής απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικά κοινωνικά και φορολογικά μοντέλα. Αντί να απορρίπτεται αυτό το μοντέλο λόγω μη συμμόρφωσης ορισμένων νέων συμμετεχόντων στην αγορά, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να υιοθετήσουν τα υφιστάμενα κανονιστικά πλαίσια».

Η Μαριάν είναι αισιόδοξη για την εφαρμογή της νέας οδηγίας όσον αφορά την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας από τα επιμέρους κράτη μέλη: «Υποθέτουμε ότι θα υπάρξει διευκρίνιση σε εθνικό επίπεδο, καθώς αυτό -δυστυχώς- παραλείφθηκε σε επίπεδο Ε.Ε.».

Ο διευθύνων σύμβουλος της BVTM, Μίκαελ Όπερμαν, σχολίασε το επερχόμενο έργο της ενσωμάτωσης της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο ως εξής: «Η εστίαση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, τις συλλογικές συμβάσεις και τη νομολογία θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τα κριτήρια στις τοπικές ιδιαιτερότητες που συνδέονται με τον τοπικό χαρακτήρα ορισμένων από αυτές τις υπηρεσίες. Ωστόσο, πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα μεγαλύτερο χρονικό παράθυρο μέχρι η Uber, η Bolt και οι υπόλοιπες εταιρείες αυτού του τύπου να προσφέρουν δίκαιες συνθήκες εργασίας και, συνεπώς, δικαιότερο ανταγωνισμό με την κρατικά ρυθμιζόμενη βιομηχανία ταξί».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *