Iταλία: To κυβερνητικό σχέδιο για ταξί και ενοικιαζόμενα – πρόσθετες άδειες με αντάλλαγμα κίνητρα και εγγυήσεις για το κόμιστρο

Η μεταρρύθμιση για τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα οχήματα στην Ιταλία είναι προ των πυλών. Θα βγουν άμεσα περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, αλλά θα προσφερθούν επίσης ακριβείς εγγυήσεις στους φορείς του τομέα για την προστασία της αξίας των υφιστάμενων αδειών. Πρόκειται για μια συνολική διαρθρωτική μεταρρύθμιση για όλη την επικράτεια, η οποία, μόλις επιτευχθεί η συμφωνία, θα νομοθετηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Το νέο σχέδιο που υποστηρίζει σθεναρά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, θα παρουσιαστεί σήμερα στον κλάδο των ταξί σε συνάντηση εκπροσώπων του με τον υπουργό Βιομηχανίας, Αντόλφο Ούρσο. Στόχος της νέας ρύθμισης που θα διέπει τον τομέα είναι να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους καταναλωτές και ιδίως στους τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν χρυσωρυχείο για την οικονομία της χώρας, αλλά χωρίς να ζημιωθεί ο τομέας των ταξί, τα αιτήματα του οποίου θα εξεταστούν διεξοδικά στη σημερινή συνάντηση.

Ο Σαλβίνι στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών ενόψει και των μελλοντικών εκδηλώσεων που έχουν ήδη προγραμματιστεί ή θα προκύψουν, για τη Ρώμη το Ιωβηλαίο και την Expo 2030 και για το Μιλάνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με γρήγορους ρυθμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες ξεκινά από τον αριθμό των αδειών που κυκλοφορούν. Στόχος όμως είναι να εξασφαλιστεί η επαρκής εξυπηρέτηση με νέους, εθνικούς κανόνες, με το πακέτο να περιλαμβάνει κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αυτή τη στιγμή η Ρώμη, για παράδειγμα, διαθέτει σχεδόν 7.800 άδειες ταξί, με τις τελευταίες να έχουν εκδοθεί το 2006, επί δημαρχίας Βελτρόνι.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, δήλωσε ότι έχει στη διάθεσή του μια σειρά από εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν στα μέσα του καλοκαιριού. Έτσι,  αποφάσισε να επικεντρωθεί στις αποκαλούμενες «διπλές άδειες», δηλαδή τη δυνατότητα ορισμού ενός ακόμη οδηγού που θα εκτελεί μια δεύτερη βάρδια και θα επιτρέπει στο ίδιο όχημα να παρέχει υπηρεσίες έως και 20 ώρες την ημέρα.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο εστιάζει τις τελευταίες ημέρες ο δήμαρχος της πρωτεύουσας είναι αυτό της ελάχιστης χρέωσης: «Τα προβλήματα», εξήγησε, «υπάρχουν στις σύντομες διαδρομές επειδή τα ελάχιστα τιμολόγια είναι πολύ χαμηλά, μιλάμε για τρία ευρώ. Έτσι, αυτές οι διαδρομές δεν είναι ελκυστικές, αλλά αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς να αυξηθούν οι τιμές γενικά».

\"\"

Η ελάχιστη χρέωση και τα προβλήματα κυκλοφορίας στους δρόμους είναι για τους οδηγούς ταξί κάποια από τα κρίσιμα ζητήματα προκειμένου να αποδεχτούν τη μεταρρύθμιση. «Η προσφορά μπορεί να βελτιωθεί με τη ρύθμιση των ψηφιακών πλατφορμών», δήλωσε ο Νίκολα Ντι Τζάκομπε της Unica Filt Cgil, όπως και «με τη θέσπιση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μητρώου των επιχειρήσεων, την παρέμβαση στο σύστημα των τοπικών δημόσιων μεταφορών και την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, που είναι σταθερά εδώ και χρόνια».

Στην Ιταλία, ο νόμος που ρυθμίζει τη δραστηριότητα των ταξί χρονολογείται από το 1992 και καθορίζει τις προϋποθέσεις για την έκδοση αδειών από τους δήμους βάσει περιφερειακών κανονισμών, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα των κατόχων να πωλούν τις άδειές τους σε άλλους. Τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τομέα απορρέουν από αυτούς τους δύο κανονισμούς. Οι τοπικές κυβερνήσεις δεν εκδίδουν νέες άδειες και, ως εκ τούτου, η δυνατότητα των οδηγών ταξί να πωλούν την άδειά τους έχει δημιουργήσει μια εσωτερική αγορά με αστρονομικές τιμές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η έλλειψη διαφάνειας του συστήματος, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των αδειών της Ρυθμιστικής Αρχής Μεταφορών, του φορέα που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των δημόσιων μεταφορών, χρονολογούνται από το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι άδειες ταξί που ήταν ενεργές στις 31 Δεκεμβρίου 2018  στις μεγάλες πόλεις ήταν περίπου 20.000, εκ των οποίων 7.703 στη Ρώμη (2,7 ταξί ανά 1.000 κατοίκους) και 4.852 στο Μιλάνο (3,4 ταξί ανά 1.000 κατοίκους). Παρά την αύξηση του τουρισμού, ο αριθμός των ενεργών αδειών παραμένει σταθερός – μάλιστα υπήρξαν και χρονιές που σημείωσαν πτώση, όπως το 2008 και το 2018.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...