«Ελέγξτε το ταξί» – Νέα καμπάνια στο Βρότσλαβ της Πολωνίας

Τι μπορεί να πάει στραβά σε ένα ταξί; Στα νόμιμα, τίποτα. Στην περίπτωση όμως ενός παράνομου οχήματος, η λίστα των παραβάσεων γίνεται μεγάλη: ένα ελαττωματικό όχημα, ένας οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ή έλλειψη ασφάλισης επιβατών. Αυτές οι παραβάσεις εντοπίζονται συνήθως στους αστυνομικούς ελέγχους. Σε αυτές συνήθως προστίθενται η έλλειψη νόμιμης άδειας ή εκκρεμή φορολογικά θέματα.

Το Βρότσλαβ γίνεται η πρώτη πόλη της Πολωνίας που κηρύττει τον πόλεμο στους παράνομους οδηγούς ταξί σε μεγάλη κλίμακα, μέσω μιας νέας ενέργειας, που έχει στόχο να λειτουργήσει προληπτικά, αποθαρρύνοντας τους παράνομους οδηγούς από τη διάπραξη αδικημάτων και εγκλημάτων.

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι εγκλήματα και παρατυπίες στη λειτουργία των ταξί συμβαίνουν σε διάφορες πολωνικές πόλεις – και κυρίως σε εκείνες που προσφέρουν υπηρεσίες μέσω εφαρμογών.

«Ο μόνος τρόπος να γίνει διάκριση μεταξύ ενός νόμιμου και ενός παράνομου ταξί είναι αυτή η ενέργεια: ένα αυτοκόλλητο στο παράθυρο του επιβάτη με έναν κωδικό QR, γι’ αυτό είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτήν την καμπάνια», λέει ο Γκρεγκόρ Πεζιόλ, πρόεδρος της Mini Taxi. Άλλες εταιρείες των οποίων οι οδηγοί θα τοποθετούν αυτοκόλλητα στα παράθυρα είναι οι Ryba Taxi, Radio Taxi Serc και Z.T.P. Radiotaxi.

Από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, ο οδηγός κάθε ταξί που λειτουργεί νόμιμα στο Βρότσλαβ μπορεί να λαμβάνει δωρεάν ένα αυτοκόλλητο με κωδικό QR και την επιγραφή «Ελέγξτε το ταξί» από το Δημαρχείο της πόλης ή και από το Υπουργείο Μεταφορών της Βαρσοβίας.

«Μετά τη σάρωση του κωδικού, το τηλέφωνο του χρήστη θα ανακατευθυνθεί στη βάση δεδομένων των ταξί που λειτουργούν νόμιμα στο Βρότσλαβ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ελέγξουμε γρήγορα και αποτελεσματικά το όχημα που ήρθε για εμάς πριν από την έναρξη της διαδρομής», εξηγεί η Πολίνα Πιζ, διευθύντρια του Τμήματος Μεταφορών του Δημαρχείου της Βαρσοβίας και εμπνευστής της καμπάνιας.

«Οι αξιωματούχοι του Βρότσλαβ εκπαίδευσαν αρχικά τους αστυνομικούς πώς να αναγνωρίζουν εάν ένα συγκεκριμένο όχημα διαθέτει όλες τις διοικητικές άδειες για τη μεταφορά ανθρώπων. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο, 500 αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά: επιβλήθηκαν 60 πρόστιμα, κατασχέθηκαν 30 πιστοποιητικά κυκλοφορίας, 8 άτομα δεν είχαν άδεια παροχής υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών και 20 οχήματα ήταν ακατάλληλα για οδήγηση. Επιπλέον, πολλοί οδηγοί είχαν πάνω τους ναρκωτικά», ανέφερε ο αναπληρωτής επίτροπος Βόιτσεκ Γιαμπλόνσκι από το Αρχηγείο της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο δήμαρχος Γιάτσεκ Σούτρικ τονίζει ότι το Βρότσλαβ εστιάζει στην ασφάλεια των κατοίκων του και όλων όσοι επισκέπτονται την πόλη. Τα ταξί χρησιμοποιούνται συχνά από τουρίστες ή επαγγελματίες ταξιδιώτες, γι\’ αυτό και φυλλάδια που ενημερώνουν για την εκστρατεία «Νόμιμα ταξί» θα είναι διαθέσιμα σε σταθμούς, ξενοδοχεία και ξενώνες, παμπ και κλαμπ.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 6.214 εγγεγραμμένα ταξί στο Βρότσλαβ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...