Άνοιγμα της Freenow στα γαλλικά ταξί. Θέλει να προλάβει την Uber που έκλεισε ήδη συνεργασία στην Ιταλία και στη Νέα Υόρκη
Η εύρεση ενός ταξί χρησιμοποιώντας εφαρμογές Uber ή Freenow είναι πλέον δυνατή, μια εξέλιξη που ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια. Είναι αυτή η αρχή μιας ειρήνης μεταξύ ταξί και VTC; Ενώ οι δύο τομείς διεξήγαγαν έναν ανελέητο πόλεμο για αρκετά χρόνια, φαίνεται ότι ο οικονομικός πραγματισμός επέτρεψε σε αυτούς τους δύο ασυμβίβαστους κόσμους να ενωθούν. Ή τουλάχιστον προσπαθούν να το κάνουν. Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης και παραγγελίας ταξί από τις εφαρμογές Uber ή Freenow.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Andrew Macdonald, αντιπρόεδρος και αρμόδιος για την κινητικότητα της Uber ανακοίνωσε το στόχο. \”Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα υπάρξει ένας κόσμος στον οποίο τα ταξί και η Uber θα υπάρχουν χωριστά. Υπάρχουν απλώς πάρα πολλά να κερδίσουν και τα δύο μέρη. Γι\’ αυτό έχουμε τον πολύ φιλόδοξο στόχο να ενσωματώσουμε όλα τα ταξί στην Uber έως το 2025\”. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, 14.000 ταξί στη Νέα Υόρκη και 12.000 που κυκλοφορούν στην Ιταλία θα έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα της.
Στη Γαλλία, η Uber δεν έχει επί του παρόντος παρόμοια έργα, αλλά το FreeNow προσφέρει τώρα αυτήν την επιλογή. Σύμφωνα με τη Le Figaro , περισσότερα από 400 ταξί έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα της και το πρώην Chauffeur Privé στοχεύει αρκετές χιλιάδες μέχρι το τέλος του έτους. Για τον πελάτη δεν υπάρχει καμία αλλαγή: το κόμιστρο καταβάλλεται στον οδηγό που πληρώνει προμήθεια 15% στο FreeNow.
Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, καθώς η Γαλλία έχει περίπου 60.000 ταξί, το ένα τρίτο των οποίων κυκλοφορεί στο Παρίσι και στο Ile-de-France. Απομένει επομένως να πειστούν οι οδηγοί που εξακολουθούν να διστάζουν να αντιμετωπίσουν τον ιστορικό εχθρό που είναι οι VTC.
Τα ταξί μπορούν να βρουν ένα νέο κανάλι πωλήσεων, ενώ η δραστηριότητά τους εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τη χρήση τηλεργασίας, την απουσία ορισμένων ξένων τουριστών, ιδιαίτερα Κινέζων, και τις σημερινές αυξανόμενες τιμές των καυσίμων . Για τις πλατφόρμες, αυτή είναι προφανώς μια ευπρόσδεκτη πρόσθετη δραστηριότητα. Η κερδοφορία παραμένει το μελανό σημείο αυτών των φορέων. Πάνω από ένα χρόνο, η Uber (η οποία για παράδειγμα έχει μεταφέρει 5 εκατομμύρια Γάλλους πελάτες σε 10 χρόνια) δεν απέφερε ποτέ ούτε μια δεκάρα κέρδους.