Ρουμανία: Η κυβέρνηση εξετάζει νομοθετικές αλλαγές για τις Uber και Bolt

Οι οδηγοί ταξί και οι μεταφορείς ενώθηκαν στη Ρουμανία με έναν σκοπό: να τερματιστεί η πειρατεία της Uber και της Bolt. Οι φορείς ζήτησαν από την κυβέρνηση να θέσει οριστικό τέλος στις παράνομες δραστηριότητες των εταιρειών μεταφορών και να σταματήσει την επέκταση των δραστηριοτήτων μεταφοράς εμπορευμάτων, ταχυμεταφορών και διεθνών επιβατικών μεταφορών, οι οποίες είναι παράνομες.

Οι ενώσεις που εκπροσωπούν τους παραπάνω κλάδους ζήτησαν επίσης αλλαγές στον νόμο περί μεταφορών, ώστε να υποχρεωθούν οι πλατφόρμες κινητικότητας να πληρώνουν τα ίδια τέλη και φόρους με όλες τις άλλες εταιρείες στη Ρουμανία. Η Uber και η Bolt δημιούργησαν ένωση και ζητούν ίση μεταχείριση, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος για τη συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο.

Οι οδηγοί ταξί στη Ρουμανία αγωνίζονται κατά των παράνομων αυτών εταιρειών από το 2014, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες. Το 2019, τροποποιήθηκε ο νόμος για τις μεταφορές, στον οποίο προστέθηκαν ορισμένες απαιτήσεις από εταιρείες όπως η Uber και η Bolt, αλλά όπως και σε άλλες χώρες, δεν τηρούνται. Μετά τον νόμο, οι εταιρείες άρχισαν να δρομολογούν προσφορές που περιλαμβάνουν διεθνείς μεταφορές επιβατών, εμπορευματικές μεταφορές και υπηρεσίες ταχυμεταφορών, οι οποίες δεν προβλέπονται καν στον ειδικό νόμο.

Οι ενώσεις κλήθηκαν από τον υπουργό Μεταφορών Σορίν Γκριντενάου για διαπραγματεύσεις, μετά την κινητοποίηση χιλιάδων οδηγών φορτηγών από όλη τη χώρα που βγήκαν στους δρόμους.

Οι Uber και Bolt, από την πλευρά τους, δημιούργησαν τον Συνασπισμό για την Ψηφιακή Οικονομία, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τους κύριους φορείς εκμετάλλευσης ψηφιακών πλατφορμών ταξιδιών και μεταφορών στη Ρουμανία.

Μετά τη συνάντηση του υπουργού Μεταφορών με τις ενώσεις μεταφορών, έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση στην οποία αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες τους «σώζουν τη χώρα από τη ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση» και ότι «οι Ρουμάνοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους επειδή είναι καλύτερης ποιότητας και ευκολότερες στη χρήση».

Η απάντηση των ενώσεων των μεταφορέων ήταν ότι οι εταιρείες αυτές φοροδιαφεύγουν, παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και στέλνουν τα κέρδη τους σε μητρικές εταιρείες που εδρεύουν εκτός Ρουμανίας.

Η ρύθμιση εταιρειών όπως η Uber και η Bolt δημιούργησε πιθανώς τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή στην επικράτεια της Ρουμανίας. Το εισόδημα που αποκτάται μέσω αυτών των πλατφορμών δεν δηλώνεται και η ζημία που προκαλείται στο ρουμανικό κράτος ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Μόλις προχθές, οι φορολογικές αρχές εντόπισαν ζημία αρκετών εκατομμυρίων λέι για το ρουμανικό Δημόσιο, μετά από έλεγχο σε στόλο που εκτελούσε αφορολόγητες υπηρεσίες μεταφοράς με εργαζόμενους που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα.

Οι οδηγοί ταξί, ειδικά, ζήτησαν τον περιορισμό του αριθμού των αδειών και τήρηση της απαίτησης τα οχήματα Uber και Bolt να κυκλοφορούν μόνο εντός της περιοχής όπου είναι εγγεγραμμένα, όπως και τα ταξί. Ζήτησαν επίσης αλλαγές στον νόμο ώστε να μην είναι πλέον δυνατή η απασχόληση «συνεργαζόμενων οδηγών» οι οποίοι μπορούν να αντικαθίστανται όποτε θέλουν οι πλατφόρμες. Ένα ακόμη αίτημα είναι ο μεταφορέας να είναι μόνο ένα φυσικό πρόσωπο, ένας μοναδικός ιδιοκτήτης, μια οικογενειακή επιχείρηση ή ένα νομικό πρόσωπο που κατέχει το αυτοκίνητο με το οποίο διεξάγεται η μεταφορά, εξαλείφοντας τη δυνατότητα ενοικίασης του αυτοκινήτου και τη χρήση οχημάτων leasing.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *