Νέα Υόρκη: Διαμαρτυρία των οδηγών της Uber και της Lyft για τους αποκλεισμούς από τις εφαρμογές μέσα στη βάρδια

Ήταν ίσως η μεγαλύτερη συγκέντρωση οδηγών της Uber και της Lyft στις ΗΠΑ, καθώς περισσότεροι από 2.000 οδηγοί των δύο εφαρμογών συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα τοπικά κεντρικά γραφεία της Uber. Οι οδηγοί, τους οποίους υποστηρίζει από το συνδικάτο New York Taxi Workers’ Alliance (NYTWA), ζητούν τον άμεσο τερματισμό της πρακτικής των εταιρειών που τους αποκλείουν από τις εφαρμογές τους εντός της βάρδιας και τους αναγκάζουν να προσπαθούν απεγνωσμένα να ξαναμπουν στο διαδίκτυο για να συνεχίσουν να βγάζουν τα προς το ζην.

«Πάνω από 80.000 οικογένειες στη Νέα Υόρκη αντιμετωπίζουν σήμερα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, επειδή οι οδηγοί της Uber και της Lyft αποκλείονται στη μέση της βάρδιας από τις εφαρμογές τους, ώστε οι πλατφόρμες να μην τους πληρώνουν έναν δίκαιο μισθό», δήλωσε η Μπαϊραβί Ντεσάι, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της NYTWA. «Πρόκειται για μια εξωφρενική επίθεση κατά των εργαζομένων που κρατούν την πόλη της Νέας Υόρκης σε κίνηση. Η Uber και η Lyft πρέπει να τερματίσουν αμέσως τα λουκέτα και η Επιτροπή Ταξί και Λιμουζίνας πρέπει να θεσπίσει ισχυρότερες εγγυήσεις για τους οδηγούς, ώστε να διασφαλιστεί ότι πληρώνονται για κάθε λεπτό που αφιερώνουν στην εργασία τους. Εάν δεν το κάνουν, το σωματείο μας είναι έτοιμο να προχωρήσει σε απεργία».

Στη διαμαρτυρία της περασμένης εβδομάδας συμμετείχε και ο δημοτικός σύμβουλος Σεκάρ Κρίσναν, συντάκτης του νομοσχεδίου για την πάταξη της πρακτικής αποκλεισμού των οδηγών. Μαζί του και ο Ζοράν Μαμντάνι, δημοτικός σύμβουλος της Αστόρια, ο οποίος συμμετείχε στην ιστορική απεργία πείνας της NYTWA το 2021, που οδήγησε στη διαγραφή χρεών των οδηγών ταξί.

Τον Μάρτιο του 2023, η Επιτροπή Ταξί και Λιμουζίνας της Νέας Υόρκης προσάρμοσε τον τύπο μισθού που πρέπει να χρησιμοποιούν η Uber και η Lyft κατά τον υπολογισμό των αποδοχών των οδηγών για κάθε διαδρομή, ο οποίος πλέον περιλαμβάνει και τον χρόνο αναμονής για την ανάληψη υπηρεσίας. Η Uber δήλωσε τότε ικανοποιημένη με την αλλαγή.

Τον Ιούνιο του 2024, ωστόσο, άρχισε να μπλοκάρει την πρόσβαση των οδηγών της στην εφαρμογή στη μέση της βάρδιας, για να καταγράφει λιγότερο χρόνο αναμονής από τον πραγματικό, αποφεύγοντας, έτσι, να πληρώνει τους οδηγούς για το σύνολο του χρόνου που περνούν στην εργασία τους.

Η διάρκεια του κλειδώματος είναι απρόβλεπτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οδηγοί χρειάστηκε να περιμένουν έως και οκτώ ώρες. Ως αποτέλεσμα, υφίστανται σημαντικές απώλειες εισοδήματος. Απειλούνται με ένα μέλλον με χαμηλούς μισθούς, αν επιτραπεί στην Uber και τη Lyft να συνεχίσουν να χειραγωγούν με αυτό τον τρόπο τις αμοιβές τους.

«Οι οδηγοί της Uber και της Lyft απαιτούν τον άμεσο τερματισμό αυτής της τερατώδους πρακτικής, καθώς και τη θέσπιση νέων κανόνων που θα εξασφαλίζουν δίκαιη αμοιβή για όλο τον χρόνο που αφιερώνουν στην εργασία τους», αναφέρει το συνδικάτο NYTWA. «Εάν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν, είναι έτοιμοι να εντατικοποιήσουν την εκστρατεία τους, προχωρώντας ακόμη και σε καθολική απεργία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *