Ρώμη: «Θα αυξηθούν περαιτέρω οι άδειες ταξί και ενοικιαζόμενων», λέει ο δήμαρχος – έντονη αντίδραση των ενώσεων

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι SkyTg24, ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι επανέλαβε, για πολλοστή φορά, ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός με τον οποίο θα αυξηθεί ο στόλος των ρωμαϊκών ταξί. Επισήμανε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για περισσότερες από 1.000 νέες άδειες, διότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι διπλοί οδηγοί και υποσχέθηκε ότι αν αυτή η προσθήκη δεν είναι αρκετή «θα μπορέσουμε να τις αυξήσουμε περισσότερο». Στην πραγματικότητα, ο δήμος έχει ήδη μια εκτίμηση των πραγματικών αναγκών της πόλης: η Ρώμη χρειάζεται τουλάχιστον 2.330 περισσότερα ταξί από αυτά που κυκλοφορούν ήδη. Για την Αρχή Ανταγωνισμού, ωστόσο, αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση και η προκήρυξη νέων αδειών, η οποία προβλέπει και επίσης και την έκδοση 2.000 αδειών ενοικιαζόμενων, θα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα.

Μέχρι σήμερα, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει ακριβής μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες σε ταξί στην ιταλική πρωτεύουσα. Το πρόβλημα αυτό τέθηκε επί χάρτου στα τέλη Μαΐου από τη Ρυθμιστική Αρχή Μεταφορών, η οποία στο τέλος γνωμοδότησε θετικά για τον διαγωνισμό που ετοιμάζεται. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των επιπλέον αδειών ταξί βασίστηκε στις αναπάντητες κλήσεις ταξί: πάνω από 4 εκατομμύρια το 2023, 30,26% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων για υπηρεσία, που ανεβαίνει στο 50% κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα στοιχεία αυτά αμφισβητούνται πάντα από τους οδηγούς ταξί που μιλούν για «ψευδείς» αριθμούς, επειδή οι χρήστες συχνά παραγγέλνουν πολλές φορές ταξί για τον ίδιο προορισμό και στη συνέχεια επιβιβάζονται στο πρώτο ταξί που βρίσκουν. Επίσης, τα στοιχεία προέρχονται από τρεις από τους τοπικούς συνεταιρισμούς, στους οποίους ανήκει περίπου το 70% των σημερινών αδειών.

Στη γνωμοδότησή της, η Αρχή επισήμανε ότι παρά την έλλειψη «αυστηρών δεδομένων» και τα πιθανά «σφάλματα εκτίμησης», η αύξηση που προτείνει ο δήμος της Ρώμης κατά 2.330 νέες άδειες, 1.000 εκ των οποίων άμεσα, πρέπει να θεωρηθεί, «ως μια προεπιλεγμένη εκτίμηση της πραγματικής ανάγκης».

Στις δηλώσεις του Γκουαλτιέρι αντέδρασαν άμεσα οι ενώσεις ταξί. «Σε μια πόλη που βουλιάζει, με χιλιάδες ανοιχτά εργοτάξια, όπου τίποτα δεν λειτουργεί πια και η παρακμή περνάει αδιαμαρτύρητα, οι δηλώσεις του δημάρχου σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με την υπηρεσία ταξί είναι απλώς απαράδεκτες», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Fit-Cisl Lazio, Unica-Cigl, Uritaxi, Ugl-taxi, Cna, Federtaxi-Cisal, Ati-taxi, Fast-Confsal, Atapl Claai, Uti, Ass. Tutela Legale Taxi, Legacoop, Confcooperative, Sul-taxi και Consul-taxi.

«Μεταθέτουν την ευθύνη για την κατάρρευση των συλλογικών μέσων μαζικής μεταφοράς στους οδηγούς ταξί, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έδειξαν υπευθυνότητα και με αυτοθυσία αύξησαν τις βάρδιές τους». Και προσθέτουν: «Η σκέψη της αδιάκριτης έκδοσης αδειών ενοικιαζόμενων σε μια πόλη όπου χιλιάδες παράνομοι ενοικιαστές λειτουργούν ήδη ανενόχλητοι είναι απαράδεκτη για εμάς, πολύ περισσότερο γνωρίζοντας ότι μόλις τελειώσουν οι εορτασμοί του Ιωβηλαίου θα επιστρέψουμε σίγουρα σε μια κατάσταση κανονικότητας. Δεν θα το ανεχτούμε και είμαστε έτοιμοι να αντιταχθούμε σε μια επιχείρηση που στοχεύει στην απορρύθμιση της υπηρεσίας, μέσω της δημιουργίας ενός παράλληλου στόλου που αναπόφευκτα θα τον διαχειρίζονται οι αλγόριθμοι της ισχυρής καλιφορνέζικης πολυεθνικής Uber, όπως ήδη συμβαίνει εν μέρει σήμερα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *