Nέα Υόρκη: Όλα τα οχήματα Uber και Lyft θα πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών ή προσβάσιμα σε αναπηρικό αμαξίδιο μέχρι το 2030

Tα οχήματα της Uber και της Lyft που κυκλοφορούν στη Νέα Υόρκη θα πρέπει να λειτουργούν με καθαρή ενέργεια ή να είναι προσβάσιμα σε αναπηρικό αμαξίδιο μέχρι το 2030, σύμφωνα με νέο κανονισμό που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον δήμαρχο Έρικ Άνταμς.
Η νέα «Πρωτοβουλία Πράσινων Διαδρομών» της Επιτροπής Ταξί και Λιμουζίνας της Νέας Υόρκης ορίζει ότι το 5% των «μεγάλου όγκου» οχημάτων μίσθωσης -χαρακτηρισμός που ισχύει μόνο για την Uber και τη Lyft- θα πρέπει να παράγει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία από το επόμενο έτος. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο 15% το 2025 και θα αυξάνεται κάθε χρόνο έως ότου οι κανόνες εφαρμοστούν σε όλα τα οχήματα των Uber και Lyft το 2030.
«Με την υπεράσπιση της ενσωμάτωσης των οχημάτων μηδενικών εκπομπών και των προσβάσιμων σε αναπηρικά αμαξίδια μεταφορών μειώνουμε τις εκπομπές ρύπων και εγγυόμαστε δίκαιες ευκαιρίες μεταφοράς για κάθε Νεοϋορκέζο», ανέφερε ο δήμαρχος σε δήλωσή του. «Αυτή η αλλαγή θα αποτελέσει σημείο καμπής, ωθώντας τη Νέα Υόρκη προς ένα πιο πράσινο, καθαρότερο και υγιέστερο μέλλον».
Περίπου 100.000 οχήματα για ενοικίαση κυκλοφορούν στους δρόμους της Νέας Υόρκης αναζητώντας πελάτες, μαζί με 13.000 κίτρινα ταξί, 900 πράσινα ταξί και οχήματα που προσφέρουν άλλες υπηρεσίες μεταφορών.
Η Uber και η Lyft θα αντιμετωπίζουν από το 2030 πρόστιμο 50 δολαρίων για κάθε 1.000 διαδρομές που δεν πραγματοποιούνται με καθαρή ενέργεια. Και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν τον στόχο μηδενικών εκπομπών και δηλώνουν ότι συνεργάζονται με την πόλη για την επίτευξή του.
Η κυβέρνηση θέλει όλοι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης να ζουν σε απόσταση 2,5 μιλίων από έναν ταχυφορτιστή για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2035. Όλα τα νέα επιβατικά οχήματα που πωλούνται στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης πρέπει να κινούνται με καθαρή ενέργεια μέχρι το έτος αυτό. Τα ηλεκτρικά οχήματα που έχουν αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Ταξί και Λιμουζίνας είναι επιλέξιμα για έκπτωση 15% στους δημοτικούς ταχυφορτιστές.
Ο νέος κανονισμός, ωστόσο, δεν αναφέρει προγράμματα κινήτρων για την επίτευξη του στόχου, αλλά βασίζεται στις υπάρχουσες κρατικές και ομοσπονδιακές επιδοτήσεις. Η Μπαϊραβί Ντεσάι, εκτελεστική διευθύντρια της Συμμαχίας Εργαζομένων της Νέας Υόρκης, που αριθμεί 27.000 μέλη, υποστηρίζει ότι, χωρίς οικονομική βοήθεια, το κυρίως μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό των οδηγών θα πρέπει να ανταποκριθεί στη ρύθμιση με δικά του έξοδα. «Ενώ ο κανονισμός απαιτεί από την Uber και τη Lyft να πληρούν ορισμένα κριτήρια αναφοράς, οι οδηγοί είναι αυτοί που θα πληρώσουν για τα οχήματα. Και χωρίς οικονομικά προγράμματα, οι οδηγοί θα επωμιστούν μόνοι τους αυτό το κόστος», δήλωσε.
Επίσης, σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην αμερικανική αγορά ηλεκτροκίνητα οχήματα με πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια, κυρίως λόγω του τεράστιου μεγέθους των μπαταριών που απαιτούνται για τη λειτουργία τους, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τη βιομηχανία να ανταποκριθεί ταυτόχρονα και στα δύο σκέλη του κανονισμού. Εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι ο νέος κανονισμός αντιπαραθέτει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και την καλούν να τον αναθεωρήσει.
«Η πόλη μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει τη ρυθμιστική της εξουσία για να διασφαλίσει ότι όλα τα ενοικιαζόμενα οχήματα θα είναι τόσο 100% προσβάσιμα όσο και 100% ηλεκτρικά έως το 2030», δήλωσε ο Τζο Ράπαπορτ, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για την Ανεξαρτησία των Αναπήρων του Μπρούκλιν. «Οτιδήποτε λιγότερο αποτελεί διάκριση και έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους προσβασιμότητας που έχει θέσει ο ίδιος ο δήμος. Ο δήμος, οι περιβαλλοντολόγοι και οι υποστηρικτές της αναπηρίας δεν πρέπει να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους, αλλά αντίθετα πρέπει να ενωθούν για να κάνουν τη Νέα Υόρκη πιο καθαρή “και” (όχι “ή”)- πλήρως προσβάσιμη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...