Κωνσταντινούπολη: Η έλλειψη ταξί είναι πολιτικό ζήτημα

Τα ταξί είναι μέρος της ζωής σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, ειδικά το καλοκαίρι, στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου.
Όταν κάνει ζέστη, οι περισσότεροι προτιμούν τα ταξί από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην Κωνσταντινούπολη, όμως, η συνήθως γρήγορη και απλή πράξη της κλήσης ενός ταξί είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής στο Κάντικιοϊ, μια γειτονιά της Κωνσταντινούπολης στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, μπορεί να γίνει εξουθενωτική.
Στην εμπορική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Τουρκίας, οι επιβάτες και οι οδηγοί πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν προορισμό πριν ξεκινήσουν. Ένα απόγευμα, ο Εμρέ Γκιουρσόι και ένας φίλος του θέλησαν να πάνε στο Τσένγκελκοϊ, μια πόλη περίπου 25 λεπτά μακριά. Ο Γκιουρσόι σταμάτησε τέσσερις ταξιτζήδες. Κανείς δεν δέχτηκε να τον πάρει.
Ο Γκιουρσόι ανέφερε ότι ένας από τους οδηγούς του είπε: «Όχι, θέλω να πάω στην ευρωπαϊκή πλευρά». Είναι σύνηθες για τους οδηγούς ταξί να προτιμούν την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, επειδή η διαδρομή είναι μεγαλύτερη. Και περισσότερα χιλιόμετρα σημαίνουν μεγαλύτερο κόμιστρο.
«Δεν παίρνω ταξί συχνά γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική. Είναι μια φρικτή πόλη για να πάρεις ταξί», δήλωσε ο Γκιουρσόι. Και είναι φρικτή για πολλούς ανθρώπους. Πέρυσι, ο δήμος της Κωνσταντινούπολης έλαβε περίπου 80.000 παράπονα από επιβάτες. Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι οι οδηγοί επέλεγαν μεγαλύτερη διαδρομή ή έκαναν επιλογή πελατών. Οι συνηθισμένες καταγγελίες από τους ντόπιους είναι ότι οι οδηγοί προτιμούν τους τουρίστες, που εξαπατώνται πιο εύκολα.
Ο Αχμέτ Οζέρ, δραστηριοποιείται στον τομέα για περισσότερα από 50 χρόνια και εντοπίζει το πρόβλημα στην έλλειψη ταξί στους δρόμους. Εξαιτίας αυτού, οι οδηγοί μπορούν να είναι επιλεκτικοί. «Παλιότερα, παρακαλούσαμε τους πελάτες. Τώρα, ο οδηγός δεν βγαίνει καν για να πάρει τις αποσκευές. Αν ο πελάτης είναι γυναίκα ή έχει παιδί, ίσως το κάνει. Οπότε, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Και κανείς δεν ενδιαφέρεται να το λύσει».
Η αδειοδότηση περισσότερων οχημάτων φαίνεται αρκετά εύκολη υπόθεση. Αλλά ο αριθμός των ταξί στην Κωνσταντινούπολη έχει αυξηθεί μόνο κατά 3.000 από το 1965. Ο πληθυσμός της πόλης έχει αυξηθεί από τότε κατά 13 εκατομμύρια κατοίκους, στα 15,5 εκατομμύρια.
Ο Εζέρ Καρακάς, καθηγητής δημόσιας οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, στη Γαλλία, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Και γνωρίζει ότι ο αριθμός των ταξί καθορίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Τουρκίας. «Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει αυτόν τον νόμο για να αυξηθεί ο αριθμός των ταξί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν το κάνει», λέει.
Επιπλέον, αναφέρει, αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ελέγχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης. Όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν μετά τις επόμενες δημαρχιακές εκλογές. «Αν ο υποψήφιος του Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, νομίζω ότι ο νόμος για την αύξηση του αριθμού των ταξί θα υπογραφεί και το πρόβλημα θα λυθεί. Είναι πολιτικό το ζήτημα», επισημαίνει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...