Αμβούργο: Η αστυνομία ζητά τη συνεργασία των οδηγών ταξί της πόλης για τον εντοπισμό απατεώνων που στοχεύουν ηλικιωμένους

Με ένα ενημερωτικό δελτίο, η αστυνομία του Αμβούργου απευθύνεται στον κλάδο των ταξί, σε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αποσκοπεί στην προστασία των θυμάτων των λεγόμενων κλήσεων-σοκ.
Οι απατεώνες προσπαθούν συχνά να παρασύρουν ηλικιωμένους με τις λεγόμενες κλήσεις-σοκ, οι οποίες ακολουθούν πάντα ένα παρόμοιο μοτίβο: κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης, μια φωνή που κλαίει και μόλις που γίνεται κατανοητή προσποιείται ότι είναι κόρη ή γιος του ηλικιωμένου και μεταφέρει σοκαριστικά νέα. Συνήθως γίνεται λόγος για ένα ατύχημα με μοιραία κατάληξη. Μετά το πρώτο σοκ, ένας δεύτερος καλών, ο οποίος προσποιείται πως είναι αστυνομικός, αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις και ζητά χρήματα προκειμένου το παιδί του ηλικιωμένου να γλιτώσει τη φυλακή.
Η αστυνομία του Αμβούργου έκανε έκκληση στους οδηγούς ταξί ζητώντας την υποστήριξή τους, επειδή οι απατεώνες συνήθως καλούν ταξί προκειμένου τα θύματά τους να πάνε στην τράπεζα για να κάνουν ανάληψη του ποσού που τους ζητήθηκε.
Στο ενημερωτικό της δελτίο η αστυνομία κάνει συστάσεις στους οδηγούς ταξί: «Προσπαθήστε να ανοίξετε κουβέντα όταν οι ηλικιωμένοι επιβάτες σας φαίνονται νευρικοί ή ανήσυχοι και σας έχουν υποδείξει ως προορισμό μια τράπεζα ή ένα ταμιευτήριο. Διευθύνσεις δικαστηρίων είναι επίσης ύποπτες διότι, προκειμένου να τονιστεί η αξιοπιστία τους, η παράδοση των μετρητών στους δράστες συχνά συμφωνείται να γίνει σε τέτοιους χώρους. Ρωτήστε τους επιβάτες αν γνωρίζουν γι’ αυτές τις τηλεφωνικές απάτες. Εξηγήστε τους τα τεχνάσματα των απατεώνων και τονίστε ότι πάντα στερούν από τους ηλικιωμένους το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων».
Συνιστάται επίσης στους οδηγούς να ακούσουν μαζί με τον επιβάτη ένα ηχητικό αρχείο που αναπαριστά ένα τυπικό τηλεφώνημα-σοκ με τίτλο «Σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι», το οποίο ηχογραφήθηκε από δύο ηθοποιούς και είναι διαθέσιμο για λήψη.
Πολλές απόπειρες απάτης έχουν ήδη αποτραπεί από προσεκτικούς οδηγούς ταξί. Εάν ένας ταξιτζής παρατηρήσει ότι οι επιβάτες του είναι ανήσυχοι ή ιδιαίτερα στενοχωρημένοι, τότε θα πρέπει να τους μεταφέρει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή να ειδοποιήσει την άμεση δράση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...