Γερμανία: Mείωση 41% στις παραγγελίες ηλεκτρικών οχημάτων το πρώτο εξάμηνο του έτους – άνοδος για τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης

Οι παραγγελίες για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία μειώθηκαν κατά 47% για τους ιδιώτες πελάτες το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας του γερμανικού ινστιτούτου ZDK, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 14 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2024 σε 348 αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Για τα plug-in υβριδικά, η μείωση ήταν 37%, ενώ τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα είχαν μεγαλύτερη ζήτηση κατά περισσότερο από 24%.

Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη με τους εμπορικούς πελάτες: εδώ οι παραγγελίες ηλεκτρικών οχημάτων είναι μειωμένες κατά 41%, και οι παραγγελίες plug-in υβριδικών 33% λιγότερες, αλλά οι παραγγελίες οχημάτων με κινητήρες ντίζελ ή βενζίνης αυξήθηκαν κατά 20%.

Η κατάσταση μοιάζει ζοφερή όσον αφορά τις προβλέψεις για τις παραγγελίες στο σύνολο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Για παράδειγμα, το 91% των ερωτηθέντων αξιολογεί την κατάσταση των παραγγελιών ηλεκτρικών οχημάτων από ιδιώτες πελάτες ως «πολύ κακή» (63%) ή «κακή» (28%). Για τα plug-in υβριδικά, το αποτέλεσμα δεν είναι πολύ καλύτερο με συνολικά 79% αρνητικά σχόλια (44% «πολύ κακές» και 35% «κακές» προσδοκίες).

Οι προβλεπόμενες συναλλαγές με τους εμπορικούς πελάτες είναι επίσης απαισιόδοξες: το 84% εκτιμά «πολύ κακές» (50%) ή «κακές» (34%) προοπτικές για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Για τα plug-in υβριδικά, οι αρνητικές προβλέψεις (43% «πολύ κακές» και 30% «κακές») ανέρχονται αθροιστικά στο 73%.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων εδράζεται στην προσδοκία για παραγγελίες νέων οχημάτων με συμβατική τεχνολογία κίνησης: Στην κατηγορία των ιδιωτών πελατών, το 7% των ερωτηθέντων αντιπροσωπειών αυτοκινήτων αναμένει «πολύ καλή» και το 32% «καλή» εξέλιξη των παραγγελιών για ντιζελοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 38% βλέπει μια «ουδέτερη» κατάσταση και συνεπώς μια εξέλιξη παρόμοια με το προηγούμενο έτος. Για τις επιχειρήσεις με εμπορικούς πελάτες και πελάτες στόλου, οι προβλέψεις αυτές (5% «πολύ καλή», 31% «καλή» και 36% «ουδέτερη») βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα.

Στην ερώτηση ποια θεωρούν τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη χρήση των αμιγώς ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων ως οχημάτων στόλου ή εταιρικών οχημάτων, το 27% των αντιπροσώπων απάντησε «η υψηλή τιμή αγοράς/υψηλό ποσοστό χρηματοδοτικής μίσθωσης». Για το 23%, αυτό περιλαμβάνει τη «μη ασφαλή αξία μεταπώλησης/χαμηλή υπολειμματική αξία» και για το 16% την «έλλειψη δυνατότητας οικιακής φόρτισης».

Αναφέρθηκαν όμως άλλοι λόγοι: «δεν υπάρχουν επιλογές φόρτισης στον χώρο εργασίας» (13%) και «επιφυλάξεις των οδηγών που δικαιούνται το υπηρεσιακό αυτοκίνητο όσον αφορά την τεχνολογία της μπαταρίας» (9%). Το «υψηλό κόστος επισκευής και η δυσκολία στην εύρεση ανταλλακτικών» (3%) δεν πρέπει επίσης να παραβλεφθεί.

Στην ερώτηση σχετικά με την επίδραση της τρέχουσας φορολόγησης των εταιρικών αυτοκινήτων στην προώθηση των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις με εμπορικούς πελάτες και πελάτες στόλου, οι ερωτηθέντες διχάζονται: Το 57% συμφωνεί, ενώ το 43% διαφωνεί.

Σε ποσοστό 70%, η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της χρήσης του τέλους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως επιδότησης για την αύξηση των ηλεκρικών αυτοκινήτων ή οχημάτων που κινούνται με συνθετικά καύσιμα (38%).

Ο πρόεδρος του ZDK, Άρνε Γιόσβιχ, σχολιάζοντας την έρευνα, ανέφερε: «Οι σημαντικά μειωμένες παραγγελίες αμιγώς ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους καθιστά σαφές πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Και οι προσδοκίες για το σύνολο του έτους δίνουν επίσης λίγες ελπίδες ότι κάτι θα αλλάξει. Οι υψηλές τιμές και τα ποσοστά χρηματοδοτικής μίσθωσης θεωρούνται σημαντικό εμπόδιο για την εξάπλωση της ηλεκτρονικής κινητικότητας, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες χαμηλές υπολειμματικές αξίες και τις δύσκολα υπολογίσιμες αξίες μεταπώλησης. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οι κατασκευαστές θα προσφέρουν τώρα κίνητρα στην αγορά μέσω χαμηλών τιμών και χαμηλών ποσοστών χρηματοδοτικής μίσθωσης. Χρειαζόμαστε περαιτέρω σημαντική πρόοδο στον τομέα των υποδομών φόρτισης. Και υποθέτουμε ότι τα νέα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μπορούν να ταξινομηθούν και μετά το 2035, εφόσον λειτουργούν με κλιματικά ουδέτερα παραγόμενα καύσιμα. Αυτό το μήνυμα έστειλε πρόσφατα και η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Τώρα απαιτείται συνεπής πολιτική δράση. Δεν πρέπει να υπάρχει μόνο ένας δρόμος προς την κλιματική ουδετερότητα στην οδική κυκλοφορία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *