Οι παρεμβάσεις των μελών των Επιτροπών στην ακρόαση της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου 2022 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αντιπροσωπεία ενώσεων ταξί: Sam BOUCHAL (Βέλγιο), José SANZ GARCIA (Ισπανία), Ευθύμιος Λυμπερόπουλος (Ελλάδα) και Karim ASNOUN (Γαλλία)
Μέλη επιτροπών που συμμετείχαν στη συνομιλία:

  • Filip Alexandru NEGREANU ARBOREANU (αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου της Επιτροπής Μεταφορών)-
  • Charlotte NORLUND-MATTHIESSEN (Σύμβουλος Πολιτικής της Επιτροπής Μεταφορών)
  • Vilija SYSAITE (βοηθός Διαχείρισης Πολιτικής στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων)
  • Jean-Louis COLSON (αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών
    Οι παρεμβάσεις των μελών των Επιτροπών:
    Filip Alexandru NEGREANU ARBOREANU:
    «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων. Ενδιαφέρομαι πολύ να σας ακούσω, να μάθω τις ανησυχίες σας.
    Για τα UBER FILES
    «Όσον αφορά το λόμπι που αναφέρατε (τα Uber Files), η Eπιτροπή λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τη δεοντολογία. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και δεν προσπαθούμε να θάψουμε αυτή την υπόθεση. Οι έρευνες συνεχίζονται και το προεδρείο είναι αρμόδιο».
    Για την Ανακοίνωση 2022/C62/01
    Η ανακοίνωση δεν αποτελεί νομοσχέδιο, ούτε καν ένα βήμα προς την έκδοση νομοσχεδίου. Δεν υπάρχει ζήτημα εύνοιας του ενός ή του άλλου κλάδου (πλατφόρμες ή ταξί). Πρόκειται απλώς για μια άποψη. Εναπόκειται στις τοπικές και περιφερειακές αρχές (και όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση) να επιβάλουν κανόνες στον τομέα των ταξί και των ιδιωτικών μεταφορών. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται για νομοσχέδιο.
    Ωστόσο, η εμφάνιση των πλατφορμών και των νέων τεχνολογιών, τόσο στα VTC όσο και στα ταξί, έχει ουσιαστικά εντείνει τον ανταγωνισμό. Τα κράτη μέλη αντέδρασαν και ρύθμισαν με διαφορετικούς τρόπους αυτές τις νέες τεχνολογίες. Εμείς δεν πρόκειται να πούμε στα κράτη μέλη πώς να το αντιμετωπίσουν αυτό, είναι τοπική αρμοδιότητα. Αυτή δεν είναι μια δεσμευτική πρόταση. Πρόκειται για υπενθυμίσεις που αφορούν την ελευθερία εγκατάστασης (διακρατικά) και τη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού και για τους δύο κλάδους μεταφορών. Δεν παίρνουμε το μέρος κανενός, καθώς, σας υπενθυμίζω, συμβουλευτήκαμε και τους δύο κλάδους (ταξί και Ι.Χ.).
    H συνάδελφός μου Vilija θα αναπτύξει τη σημαντική δουλειά μας όσον αφορά τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Αυτή η πρόταση (τεκμήριο απασχόλησης) βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Επομένως, ακόμη κι αν πιστεύετε ότι ορισμένες συστάσεις αντιβαίνουν τον κοινωνικό νόμο, θα είμαι πολύ σαφής λέγοντας ότι αυτές οι δύο προτάσεις πρέπει να εκτιμηθούν από κοινού. Είστε συγκλονισμένοι από ορισμένες από τις προτάσεις μας, όπως η επιστροφή στο γκαράζ, αλλά προτείνουμε επίσης καλύτερους κανόνες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ταξί στην κυριαρχία των τεχνολογιών. Προσπαθούμε λοιπόν να βοηθήσουμε και τους δύο τομείς των επιβατικών μεταφορών, προκειμένου να εξελιχθούν διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια των υπηρεσιών τους. Παρατηρήσαμε ότι πολλοί οδηγοί έχουν εγκαταλείψει το ταξί και γι’ αυτό θέλουμε να μειώσουμε τα εμπόδια για τους ανθρώπους που θέλουν να εισέλθουν στο επάγγελμα, χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια. Θέλω επίσης να τονίσω την ανάγκη μείωσης των εκπομπών ρύπων, γι’ αυτό λέμε ότι οι απαιτήσεις για την επιβολή μεγάλων αυτοκινήτων είναι παρωχημένες σε αυτό το περιβάλλον.
    Vilija SYSAITE:
    «Σας ευχαριστώ που ήρθατε, είναι πολύ σημαντικό να σας ακούσω. Η Επιτροπή γνωρίζει τα κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων, γι’ αυτό προχωρά σε αυτή την πρόταση (για το τεκμήριο της απασχόλησης). Μιλήσατε για επισφάλεια, αυτή η πρόταση στοχεύει να εισαγάγει κανόνες προκειμένου αυτοί οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δικαιώματα.
    Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι αυτό της απασχόλησης και των προσόντων. Σε όλους τους τομείς αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ σημαντικά, κανένας κλάδος δεν πρέπει να υποφέρει από μια έκπτωση προσόντων, αντιθέτως. Ο Επίτροπος Schmitt είναι παθιασμένος με αυτά τα θέματα».
    Charlotte NORLUND-MATTHIESSEN :
    «Όσον αφορά την απελευθέρωση, από την πλευρά μας δεν έχουμε τη βούληση να επιβάλουμε κάτι με αυτή την ανακοίνωση. Το συγκεκριμένο έγγραφο θα πρέπει να παρέχει υλικό για συζήτηση. Είναι μια έκκληση προς τα κράτη μέλη να το εξετάσουν, αλλά δεν είναι ένα σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς. Επίσης, δεν θέλουμε να εξαλείψουμε τις διαφορές μεταξύ ταξί και VTC, εναπόκειται στον κλάδο να βρει το καλύτερο πλαίσιο λειτουργίας λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές τοπικές συνθήκες. Όσον αφορά την Uber, δεν είναι ο ρόλος μας, η αρμοδιότητα μας να μιλήσουμε γι\’ αυτό (Eπιτροπή Aνταγωνισμού)».
    Filip Alexandru NEGREANU ARBOREANU :
    «Θα συνοψίσω τις απαντήσεις μας. Το κυριότερο είναι ότι, επομένως, δεν πρόκειται για νομοσχέδιο και δεν σκοπεύουμε να προτείνουμε νομοθεσία. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τους δύο κλάδους, προσφέροντας στους καταναλωτές μια ασφαλή και οικονομικά προσιτή υπηρεσία. Εάν έχετε οποιεσδήποτε προτάσεις, είμαστε έτοιμοι να τις λάβουμε υπόψη και να τις συζητήσουμε μαζί σας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...