Διαδήλωση ταξί στις Βρυξέλλες: Ικανοποιημένος ο κλάδος των ταξί από την κινητοποίηση κατά της «ουμπεροποίησης».
Η διεθνής διαδήλωση κατά της Uber που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου μονοπώλησε την διεθνή – δυστυχώς όχι την ελληνική – ειδησεογραφία. Η Ομοσπονδία Ταξί των Βρυξελλών κάνει λόγο για μια επιτυχημένη διαδήλωση στην οποία οι Ευρωπαίοι οδηγοί μίλησαν με μια φωνή.
Στην πομπή διακρίνονταν γαλλικές, πορτογαλικές, ισπανικές, ελληνικές και βρετανικές σημαίες και πινακίδες κυκλοφορίας. Μερικοί Μεξικανοί οδηγοί ήταν επίσης εκεί για να υποστηρίξουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 400 αυτοκίνητα και 1.000 διαδηλωτές συνολικά. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έκαναν πορεία με τα πόδια.
\”Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό. Τα UberFiles έχουν δείξει αυτό που γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε συγκεντρωθεί για να αναζητήσουμε επανόρθωση και να μάθουμε ποιες ενέργειες θα γίνουν τώρα\”, διευκρινίζει ο Sam Bouchal, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ταξί Βρυξελλών.
Ο κλάδος πιστεύει ότι τα αποκαλυφθέντα έγγραφα δείχνουν ότι η Uber έχει βρει συμμάχους στην εξουσία, όπως ο σημερινός Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron όταν ήταν υπουργός Οικονομίας το 2014 ή η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Neelie Kroes (2004 -2014). Η Ολλανδή είχε ασκήσει πίεση το 2015 και το 2016 για την Uber, όταν η Επιτροπή της είχε απαγορεύσει ρητά να ενταχθεί στη συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής εταιρείας, μια απαγόρευση που επιβάλλεται σε όλους τους απερχόμενους επιτρόπους.
\”Έχουμε κερδίσει πολλές δικαστικές υποθέσεις, αλλά κάθε φορά οι πολιτικοί έρχονται να βοηθήσουν την Uber. Οι κορυφαίοι πολιτικοί είναι φίλοι με την Uber, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να αλλάξει αυτό\”, διαβεβαιώνει ο Sam Bouchal.
\”Ο αγώνας μας είναι ο αγώνας της κοινωνίας στο σύνολό της, γιατί ο τομέας μας είναι η πύλη για την εξουδετέρωση του κόσμου. Ήμασταν το εργαστήριο της ουδετεροποίησης και αν το ανεχτεί η πολιτική, θα επιβληθεί παντού και θα επηρεαστούν όλοι. Αυτό θα ήταν καταστροφή για την κοινωνική ασφάλιση και τη λαϊκή αλληλεγγύη», καταλήγει ο Sam Bouchal.