Σουηδία : Τα πειρατικά ταξί ανθούν μέσω facebook

Όπως καταγγέλλει η Σουηδική Ένωση Ταξί, υπάρχουν 150 κλειστές ομάδες ταξί στο Facebook με περίπου 130.000 μέλη.
Μία από τις σοβαρότερες απειλές για τις οικονομικές συνθήκες στις σουηδικές εταιρείες ταξί προέρχεται από το ραγδαία αναπτυσσόμενο φαινόμενο παράνομων και αφορολόγητων υπηρεσιών ταξί σε ψηφιακές πλατφόρμες κοινής χρήσης, κυρίως στο Facebook. Η ύπαρξη υπηρεσιών ταξί μέσω Facebook έχει μετατραπεί σε λίγα χρόνια από ένα ανύπαρκτο φαινόμενο σε συνηθισμένο. Σύμφωνα με την έρευνα της Σουηδικής Ένωσης Ταξί ( Taxi Association ), υπάρχουν περίπου 150 κλειστές ομάδες ταξί στο Facebook με δραστηριότητες σαν εταιρείες. Συνολικά, οι ομάδες έχουν περίπου 130.000 μέλη. Η τάση είναι να αυξηθεί ο αριθμός αυτών των ομάδων.
Η Taxi Association εκτιμά ότι η πειρατεία που ήδη υπάρχει αντιστοιχεί σήμερα σε απώλεια φόρου περίπου 745.000.000 SEK. Καθώς το φαινόμενο μεγαλώνει και είναι δύσκολος ο έλεγχος των αρχών, οι εταιρίες παράνομων ταξί στο Facebook φαίνεται να αποτελούν την πιο οξεία απειλή για τις οικονομικές συνθήκες της βιομηχανίας ταξί. Η εξέλιξη δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για μια έρευνα που να καθοδηγείται από τις αρχές για την έκταση του προβλήματος και να συνοδεύεται από προτάσεις για μέτρα που θα εστιάζουν τόσο τις ανάγκες των επιβατών όσο και στην οικονομία της κοινωνίας.
Η εμφάνιση μιας νέας μαύρης αγοράς ταξί είναι ένδειξη ότι οι επιβάτες ζητούν υπηρεσίες ταξί, αλλά πιστεύουν ότι η τιμή για τις νόμιμες υπηρεσίες ταξί είναι πολύ υψηλή.
Τα τελευταία χρόνια, η σουηδική βιομηχανία ταξί έχει χτυπηθεί οικονομικά από μεγάλες διεθνείς εταιρείες που μέσω εφαρμογών για κινητά έχουν προσφέρει υπηρεσίες ταξί που έχουν κριθεί παράνομες από δικαστήρια και οι οποίες δεν έχουν διαφανές μοντέλο για τον τρόπο πληρωμής των φόρων. Αυτές οι υπηρεσίες – Uberpop και Heetch – έχουν κλείσει, αλλά υπάρχουν άλλες παρόμοιες που δεν έχουν αποκλειστεί ακόμη από τη σουηδική αγορά. Εάν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν τον τύπο υπηρεσίας, τότε απειλείται ο υγιής ανταγωνισμός και το μέλλον των νόμιμων ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...