Ηνωμένο Βασίλειο: Αύξηση του κατώτατου ορίου υπαγωγής στο καθεστώς ΦΠΑ – ανακούφιση για τους οδηγούς ταξί

Στον εαρινό προϋπολογισμό του 2024 η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σημαντική επικαιροποίηση των ορίων υπαγωγής στο καθεστώς του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, μια απόφαση που επιδοκιμάστηκε από τους οδηγούς ταξί της χώρας.

Ξεκινώντας από την 1η Απριλίου 2024, το όριο για την υποχρεωτική εγγραφή στο καθεστώς ΦΠΑ θα αυξηθεί από 85.000 σε 90.000 λίρες, ενώ το όριο απεγγραφής θα αυξηθεί επίσης από 83.000 σε 88.000 λίρες. Η προσαρμογή αυτή, που ισχύει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, αποσκοπεί στην ανακούφιση της οικονομικής πίεσης στις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ταξιτζήδες, που έχουν πληγεί από την αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Η απόφαση ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για τους οδηγούς ταξί, ορισμένοι από τους οποίους αναγκάστηκαν να διακόπτουν τη δραστηριότητά τους όταν πλησίαζαν το όριο του ισχύοντος ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ, η υπέρβαση του οποίου συνεπάγεται υψηλότατους φόρους. Η αύξηση των ορίων αναμένεται να ωφελήσει ορισμένους σκληρά εργαζόμενους ταξιτζήδες, παρέχοντάς τους το απαραίτητο περιθώριο για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις των αυξημένων επιχειρηματικών δαπανών χωρίς το πρόσθετο βάρος των υψηλότερων φορολογικών υποχρεώσεων.

Διάφοροι παράγοντες έχουν συμβάλει στην οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ταξί. Για παράδειγμα, η στροφή προς τις πληρωμές με τραπεζικές κάρτες καθιστά αναγκαία την εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού και της καταβολής προμήθειας στις τράπεζες, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος. Επίσης, η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, της συντήρησης των οχημάτων και της ασφάλισης, η οποία συνδυάζεται με τη σημαντική αύξηση των τιμολογίων των ταξί, αναγκάζει τους οδηγούς να αναζητούν υψηλότερα έσοδα προκειμένου να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *