Μαδρίτη: Cabify,  Uber και Bolt σε διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές των οδηγών τους

Οι ενώσεις εργοδοτών που εκπροσωπούν τις εταιρείες Cabify, Uber και Bolt βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις ενώσεις των οδηγών τους για την επίτευξη νέας συμφωνίας όσον αφορά τις αμοιβές.

Η διαπραγμάτευση δεν ξεκίνησε καλά, καθώς οι οδηγοί ζητούν βασικό ετήσιο μισθό ύψους 18.000 ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τις εταιρείες του κλάδου να αυξήσουν την τιμή των ναύλων, που σε κάποιες περιπτώσεις θα υπερβαίνουν την τιμή του ταξίμετρου σε μεγάλες διαδρομές. Έτσι, οι τρεις εταιρείες ενδέχεται να δεχθούν ένα σκληρό πλήγμα τόσο στη φήμη τους όσο και στον αριθμό των χρηστών τους, καθώς στις πόλεις όπου έχουν τεθεί περιορισμοί, όπως στην περίπτωση της Βαρκελώνης, για κάθε διαδρομή με ενοικιαζόμενο όχημα πραγματοποιούνται έως και 5 διαδρομές με ταξί.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία αυτή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και αναμένεται ότι, αν υπογραφεί, ο βασικός μισθός δεν θα είναι τόσο υψηλός όσο θα ήθελαν οι οδηγοί. Επιπλέον, υπάρχει διαφωνία μεταξύ των ίδιων των ενώσεων των οδηγών σχετικά με την αναγκαιότητα απεργίας, με την CC.OO να υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις και άλλες ενώσεις να είναι πρόθυμες για υποχωρήσεις.

Η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη περίοδο για τα ενοικιαζόμενα οχήματα στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία στις πλατφόρμες και η σφοδρή σύγκρουση με τον κλάδο των ταξί θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη διαθεσιμότητά τους. Αν οι πλατφόρμες χάσουν οδηγούς την ίδια στιγμή που αυξάνουν τις τιμές, μπορεί τελικά να αφήσουν ανοιχτό τον δρόμο για την πλήρη επιστροφή του ταξί, ειδικά αν σε αυτή την πιθανή αύξηση των τιμών προστεθούν και οι «δυναμικοί» ναύλοι.

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία συνάντηση στις 5 Μαρτίου δεν οδήγησε σε καμία πρόοδο. Η CC.OOO και το Σωματείο Ελεύθερων Μεταφορών (SLT), που συχνά προβάλλονται ως ευθυγραμμισμένες με τους εργοδότες, επέκριναν τις πλατφόρμες ότι εμφανίστηκαν στις διαπραγματεύσεις χωρίς καμία νέα πρόταση. Στο ίδιο κείμενο, η CC.OO. έχει ήδη καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις στους δρόμους της Μαδρίτης. Η νέα ημερομηνία συνάντησης έχει προγραμματιστεί για την 1η Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός πρόεδρος της UNAUTO VTC, Χοσέ Μανουέλ Μπερζάλ, εξήγησε ότι η ένωση εργοδοτών και η ASEVAL είναι ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις. «Θέλουμε μια βιώσιμη συμφωνία για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας ότι οι πλατφόρμες θα παρουσιάσουν αντιπρόταση πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την Uber, την Cabify και την Bolt, που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτού του είδους οι εταιρείες. Η κριτική για τη μεταχείριση και την υποαμοιβή των οδηγών τους είναι ένα πρόβλημα του επιχειρηματικού τους μοντέλου, οπότε ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας σε μια εποχή που αυτού του είδους οι θέσεις εργασίας βρίσκονται υπό έλεγχο σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο μπορεί να χρησιμεύσει για να τις μεταμορφώσει οριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *