Σουηδία: Η απελευθέρωση άνοιξε το δρόμο στην πειρατεία . Τώρα η Taxi Association ζητά νέα μεταρρύθμιση και περισσότερους ελέγχους.

Η σουηδική αγορά ταξί υποφέρει από τον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα από τα ταξί που συνεργάζονται με εφαρμογές και τα «svarttaxis, κυρίως λόγω του τεράστιου ελλείμματος ελέγχου από τις αρχές. Τώρα η Taxi Association ζητά μια ριζική μεταρρύθμιση στη νομοθεσία για τα ταξί προκειμένου να μπει τέλος  στον  μαύρο ανταγωνισμό.

Τα «Svarttaxis» («μαύρα ταξί») είναι παράνομα οχήματα που χρησιμοποιούνται κυρίως από νέους  μέσω Facebook και άλλων ομάδων κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη και τα νόμιμα ταξί φλερτάρουν μερικές φορές με την παραβατικότητα λόγω του υψηλού φορολογικού συντελεστή και των τιμών ταξί στη Σουηδία. Ο έλεγχος δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις σουηδικές αρχές και μερικές φορές είναι δύσκολος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο οικονομολόγος Stefan Fölster συνέταξε την έκθεση «Τέλος άδειας για ταξί» για τη σουηδική Ένωση ταξί Svenska Taxiförbundet, η οποία στοχεύει στη μεταρρύθμιση της απελευθερωμένης βιομηχανίας ταξί.

Επί του παρόντος, η αγορά ταξί στη Σουηδία χαρακτηρίζεται από έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού. Η αδυναμία και η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των αρχών να ελέγχουν αποτελεσματικά, άφησε αυτό το πεδίο ανταγωνισμού σε εκείνους που παραβιάζουν ελεύθερα τους υπάρχοντες κανονισμούς χωρίς συνέπεια. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ταξί απειλεί να επιδεινώσει τις άνισες συνθήκες και τη μαύρη οικονομία.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι πολλές εταιρείες ταξί αποκλείονται από το νόμιμο ανταγωνισμό στη σουηδική αγορά ταξί. Ωστόσο, η λύση δεν είναι να εισαχθούν περισσότεροι νόμοι και κανονισμοί, πιστεύει ο Stefan Fölster. Αντ \’αυτού, ο τομέας των ταξί πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

Ένα χαρακτηριστικό του σουηδικού κλάδου ταξί από την απορρύθμιση τη δεκαετία του 1990 ήταν ότι, συνεχίζουν να αυξάνονται διάφοροι αυστηρότεροι νόμοι και κανονισμοί. Το αποτέλεσμα ήταν όλο και πιο ακριβό και εκτεταμένο διοικητικό έργο για τις εταιρείες. «Οι εταιρείες ταξί και ο υγιής ανταγωνισμός […] είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους μιας εύρυθμης λειτουργίας ταξί και της σημαντικής λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς που εκτελούν τα ταξί για την κοινωνία, όπως: μεταφορά ασθενών, σχολική μεταφορά και μεταφορά για ηλικιωμένους και άτομα με μειωμένη κινητικότητα », λέει ο οικονομολόγος Fölster.

Παρά τη μακρά σειρά αυστηρότερων νόμων και κανονισμών και (περιστασιακά) αυστηρότερων ελέγχων, δεν υπάρχει ένδειξη ότι το πρόβλημα του άνισου ανταγωνισμού έχει μειωθεί. Αντιθέτως. Τα «μαύρα ταξί» – συχνά κρατούνται μέσω Facebook ή ιντερνετικής συνομιλίας και όχι μόνο σε αγροτικές περιοχές. Αυτοί είναι παντού. Ακόμη και στις μεγάλες πόλεις της Σουηδίας.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, ο Stefan Fölster προτείνει να αντικατασταθεί η ισχύουσα νομοθεσία για ταξί με απαιτήσεις για ταξίμετρα και  με τέλος άδειας για οχήματα ταξί. «Με αυτήν την απαραίτητη μεταρρύθμιση, μπορούμε να θέσουμε τα θεμέλια για πιο αποτελεσματική είσπραξη φόρων, απλούστερες επιχειρήσεις και λιγότερο άνισο ανταγωνισμό. Θα ήταν λάθος να συνεχίσουμε να κάνουμε αυστηρότερες τις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν μόνο σε πιο δαπανηρή διοίκηση για τις εταιρείες », λέει ο Foelster.

Στην απλούστερη μορφή του, το τέλος άδειας θα καταβάλλεται κάθε μήνα για κάθε όχημα. Το τέλος άδειας θα εξασφαλίζει τον φόρο προστιθέμενης αξίας, τον εταιρικό φόρο και τον φόρο εισοδήματος, καθώς και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους οδηγούς. Αυτό αφήνει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο για απάτη. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η βιομηχανία ταξί σήμερα και στο παρελθόν είναι ακριβώς, ποιες εταιρείες διαθέτουν κατάλληλη άδεια και ποιες δρουν παράνομα έχοντας μόνο  έσοδα.

\”Έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου όσον αφορά τη συνεχή επέκταση των νόμων για ταξί και την φορολογία του  με μια ολοένα και πιο επαχθής και δαπανηρή διοίκηση\”, λέει ο Claudio Skubla, Διευθυντής της Σουηδικής Ένωσης Ταξί.

\” Η  διαχειριστική αρχή  πρέπει να μπορεί να ελέγχει, εάν το όχημα είναι ταξινομημένο για μεταφορά με ταξί, κι αυτό  μπορεί να επαληθευτεί εύκολα, σαρώνοντας έναν αριθμό εγγραφής. Η βιομηχανία ταξί χρειάζεται μια ενδελεχή μεταρρύθμιση της νομοθεσίας με σκοπό να είναι σε θέση να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος\”, πρόσθεσε ο Skubla. Η εκτίμηση επιπτώσεων στην έκθεση δείχνει ότι ένα τέλος άδειας έχει σημαντικά κοινωνικά οφέλη.\”

Η φωτογραφία δείχνει τον Stefan Fölster στα αριστερά και τον Claudio Skubla, διευθυντή της Σουηδικής Οργάνωσης ταξί Svenska Taxiförbundet, στα δεξιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...