Η «Ιστορική» ευρωπαϊκή διαμαρτυρία των ταξί στις Βρυξέλλες προάγγελος της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ταξί

Η 8η Σεπτεμβρίου δεν ήταν απλώς μια σημαντική ημερομηνία για τον κλάδο των ταξί, αλλά η οικοδόμηση των θεμελίων ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ταξί. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία  της Αθήνας στο ξενοδοχείο Le Plazza που διέμενε η ελληνική αποστολή. Το ΣΑΤΑ, η BTF, η ΑΝΤΑΧΙ, η FPT, η FNTI, σημαντικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και την Γαλλία έβαλαν τα θεμέλια για την δημιουργία μιας Ένωσης των ευρωπαϊκών συνδικάτων που θα ασκεί μόνιμη πίεση όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε ευρωπαϊκό. Σε αυτή την συμμαχία των ταξί συμμετέχουν κι άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Τσεχία, η Πολωνία οι οποίες συμμετείχαν στην διαδήλωση και ήταν στις Βρυξέλλες στις 8 Σεπτεμβρίου και μάλιστα με πολυμελή αποστολή.

\"\"

Εκατοντάδες ταξί από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στην «Παγκόσμια Απεργία των Βρυξελλών» για να διαμαρτυρηθούν για την απορρύθμιση της βιομηχανίας ταξί και να ζητήσουν έρευνες σχετικά με το λόμπι της Uber προς τους πολιτικούς ηγέτες.

Ο ρόλος του ΣΑΤΑ σε αυτή την πρωτοβουλία είναι σημαντικός και πρωταγωνιστικός. Ο πρόεδρος του αθηναϊκού συνδικάτου Θύμιος Λυμπερόπουλος  ήταν μεταξύ των πέντε εκπροσώπων που ανέλυσε στην Επιτροπή Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους λόγους της διαμαρτυρίας και τα αιτήματα των ευρωπαίων οδηγών ταξί. Το ελληνικό μανιφέστο (θέσεις και προτάσεις για το ταξί σε ευρωπαϊκό επίπεδο) υιοθετήθηκε αυτούσιο από τα συνδικάτα που συμμετείχαν στην διαδήλωση και κατατέθηκε στην Επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε Αντίνα Βαλεάν.

\"\"

Η πρόταση του ΣΑΤΑ και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  1. Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε κάθε κράτος-μέλος της Ένωσης η οποία θα εξετάσει τις μεθόδους επέκτασης που χρησιμοποίησε η Uber για να εδραιώσει την θέση της στην παγκόσμια αγορά των επιβατικών μεταφορών.
  2. Προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας της Uber και των θυγατρικών της σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής.
  3. Θέσπιση συγκεκριμένης αποζημίωσης ανά όχημα ταξί για τις οικονομικές ζημιές που υπέστησαν χιλιάδες επαγγελματίες από τις παράνομες πρακτικές της Uber σε όλες τις χώρες που η αμερικάνικη πολυεθνική «εισέβαλε» καταπατώντας κάθε εθνικό και τοπικό κανονισμό.
  4. Καθιέρωση πληθυσμιακών αναλογίας 1/30 σε ευρωπαϊκό επίπεδο (στα πρότυπα της Καταλανίας) και ψήφιση κοινοτικής οδηγίας για τον τρόπο υλοποίησης αυτού του σχεδίου.
  5. Ένταξη όλων των ταξί της Ευρώπης σε μια ενιαία εφαρμογή πλήρως χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού αριθμού τηλεφωνικής κράτησης ταξί.
  6. Δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ταξί με έναν εκπρόσωπο από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτείνουμε ως έδρα αυτού του Συμβουλίου τις Βρυξέλλες.
  7. Ξεκάθαρη διάκριση των υπηρεσιών που παρέχουν τα ενοικιαζόμενα με οδηγό από τις υπηρεσίες που παρέχει το ταξί. Καθιέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
\"\"

• Ελάχιστη διάρκεια σύμβασης 3 ωρών για τα Ε.Ι.Χ.

• Ελάχιστη χρέωση 100 ευρώ ανά τρίωρο για τα Ε.Ι.Χ.

• Υποχρεωτική επιστροφή του οχήματος Ε.Ι.Χ. στην έδρα του μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς.

• Η άδεια ενός Ε.Ι.Χ. εκδίδεται στο Δήμο που έχει την έδρα του και οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή.

• Το αυτοκίνητο που θα παρέχει τέτοιες υπηρεσίες πρέπει να έχει κυβισμό τουλάχιστον 2.400 κ.ε. και μήκος τουλάχιστον 4,75 μέτρα.

• Καθιέρωση Ειδικής Άδειας Οδηγών Ε.Ι.Χ. με τα ίδια κριτήρια που απαιτούνται και για τους οδηγούς ταξί.

\"\"

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις μεταξύ των στελεχών των συνδικάτων για να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ταξί. Στις 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης TAXI SHOW 2022, θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση που θα επισημοποιήσει την κοινή πορεία και την Ένωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων Ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...