Kίνα: Nέοι κανονισμοί για την προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες

Η κινεζική κυβέρνηση υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να προστατεύσουν καλύτερα τα δικαιώματα των 200 εκατομμυρίων εργαζομένων τους στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών επιβατικών μεταφορών και διανομής που απασχολούνται από εταιρείες όπως η Meituan και η Didi Chuxing.

Το Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Ασφάλισης δημοσίευσε τρεις νέες κατευθυντήριες γραμμές την Παρασκευή, οι οποίες ορίζουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης πλατφορμών παράδοσης, μεταφορών και οικιακών υπηρεσιών θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μισθοί των εργαζομένων αντιστοιχούν στους τοπικούς κατώτατους μισθούς και να τους παρέχουν ρεπό.

Τα τελευταία έγγραφα αποτελούν επέκταση ενός κανονισμού που δημοσιεύθηκε το 2021 και απαιτεί από τους φορείς εκμετάλλευσης να πληρούν τα πρότυπα ελάχιστων μισθών και να παρέχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση στους εργαζομένους τους, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν προστατεύονται από τις παραδοσιακές συμβάσεις εργασίας.

Έκτοτε, οι αρχές διεξήγαν έρευνες και διαπίστωσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «έντονα προβλήματα» στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των υπερβολικών ωρών εργασίας, της έλλειψης σαφήνειας στην υιοθέτηση των προτύπων ελάχιστου μισθού και της ανάγκης να προσφερθούν ευρύτεροι δίαυλοι για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να στέλνουν ειδοποιήσεις μέσω των εφαρμογών τους για να υπενθυμίζουν στους εργαζόμενους να κάνουν διάλειμμα εάν εργάζονται περισσότερο από το μέγιστο όριο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη, συνδικαλιστικού οργάνου και εργαζομένων. Τονίζεται, επίσης, ότι οι εταιρείες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις καταγγελίες των εργαζομένων τους.

Οι εργαζόμενοι των πλατφορμών στην Κίνα παλεύουν με τη μείωση των αμοιβών και την εργασιακή ανασφάλεια εν μέσω μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης και κορεσμού της αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Απριλίου, κάθε όχημα επιβατικής μεταφοράς ολοκλήρωνε κατά μέσο όρο 9 παραγγελίες την ημέρα, μια μείωση σχεδόν 20% από τα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή μεταφορών. Το μέσο ημερήσιο εισόδημα μειώθηκε κατά 3%, σε 261 γιουάν (33,49 ευρώ), την ίδια περίοδο.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το υπουργείο δήλωσε ότι θα προσφέρει περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες για τους εργαζόμενους, όπως επαγγελματική κατάρτιση και πληροφορίες σχετικά με κενές θέσεις εργασίας. Η Meituan δήλωσε ότι ορισμένοι από τους οδηγούς διανομής θα λάβουν επιπλέον αμοιβή 10.000 γουάν αυτό τον μήνα για την εργασία τους κατά τη διάρκεια της κινεζικής πρωτοχρονιάς, ενώ η Didi ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 300 εκατ. γουάν για να αποζημιώσει τους οδηγούς που εργάστηκαν υπερωριακά κατά την τουριστική περίοδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *