Εσθονία: Η Yandex Taxi άσκησε έφεση κατά δικαστικής απόφασης που απαγορεύει τη λειτουργία της

Στα τέλη Νοεμβρίου 2023, διοικητικό δικαστήριο στο Ταλίν της Εσθονίας απέρριψε την έφεση της Yandex Taxi κατά του διατάγματος της πρώην υπουργού Εξωτερικών Εύα-Μαρία Λίμετς, βάσει του οποίου η εταιρεία εντάχθηκε στην εγκεκριμένη από την κυβέρνηση λίστα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και απαγορεύτηκε η λειτουργία της στην Εσθονία. Η εταιρεία άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής στο περιφερειακό δικαστήριο του Ταλίν.

Στην έφεση, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ζητούν να ακυρωθεί στο σύνολό της η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου του Ταλίν της 24ης Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί επί της προσφυγής και δεν έχει ορίσει ημερομηνίες ή προθεσμίες για την εξέτασή της.

«Η απαγόρευση λειτουργίας της Yandex στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι εταιρείες που συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν θέση στην Εσθονία. Προτείναμε επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις κατά της Yandex», σχολίασε νωρίτερα η  πρωθυπουργός της χώρας, Κάγια Κάλας.

Σύμφωνα με την εσθονική κυβέρνηση, ένας σημαντικός λόγος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Yandex ήταν η απόφαση των ρωσικών αρχών που υποχρεώνει την εταιρεία να μοιράζεται προσωπικά δεδομένα των πελατών της με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

«Θεωρούμε αβάσιμη την απαίτηση των εσθονικών αρχών να περιορίσουν το έργο μας και θα την αμφισβητήσουμε. Προηγουμένως, δεν υπήρχαν καταγγελίες κατά της πλατφόρμας. Η υπηρεσία Yandex Go στην Εσθονία και σε πολλές άλλες χώρες παρέχεται από την ολλανδική εταιρεία Yandex Taxi BV, η οποία συμμορφώνεται αυστηρά με τους κανόνες της Ε.Ε. και την εσθονική νομοθεσία. Να υπενθυμίσουμε ότι η ολλανδική εταιρεία Yandex Taxi BV δεν λειτουργεί την υπηρεσία στη Ρωσία», σχολίασε η εταιρεία.

Το 2017 η Yandex έκλεισε τα γραφεία της στην Ουκρανία, καθώς η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας την κατηγόρησε για παράνομη συλλογή δεδομένων Ουκρανών χρηστών και αποστολή τους σε ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *