Μαδρίτη: Παρά τον κανονισμό για τα ενοικιαζόμενα, χιλιάδες άδειες βρίσκονται σε εκκρεμότητα και 757 κυρώσεις επιβλήθηκαν στο 5μηνο

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Κοινότητα της Μαδρίτης θέσπισε κανονισμό για τα οχήματα ενοικίασης με οδηγό, γνωστά ως VTC, ναυαρχίδες των οποίων είναι εταιρείες όπως η Uber, η Cabify και η Bolt. Ήταν ο πρώτος κανονισμός αυτού του τύπου στην περιοχή και η εφαρμογή του σηματοδοτήθηκε από το τέλος του μορατόριουμ που είχε θεσπιστεί για τον τομέα με το λεγόμενο «διάταγμα Άμπαλος» του 2018.

Εκτός από τον καθορισμό μέγιστων τιμών σε περιόδους υψηλής ζήτησης για την υπηρεσία και τη ρύθμιση των τεστ γνώσεων στις οποίες θα πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι οδηγοί, το κείμενο καθιέρωσε ένα καθεστώς κυρώσεων για την τιμωρία της μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία. Με ποσά που κυμαίνονται από 100 έως 6.000 ευρώ, καταρτίστηκε ένας κατάλογος ελαφρών, σοβαρών και πολύ σοβαρών παραβάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε το Περιφερειακό Υπουργείο Στέγασης, Μεταφορών και Υποδομών, μέχρι τις 31 Μαΐου είχαν επιβληθεί 757 κυρώσεις. Μεταξύ των παραβάσεων που τιμωρήθηκαν περισσότερο, συγκεκριμένα 329 φορές, ήταν η μη τήρηση της υποχρέωσης μεταφοράς εντύπων καταγγελιών καταναλωτών.

«Οι υπόλοιπες καταγγελίες αφορούν τους λόγους που έχουμε εφαρμόσει και στο παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Μεταφορών Χόρχε Ροδρίγκο, ο οποίος ανέφερε ως συνήθεις παραβάσεις την ενεργή προσέλκυση πελατών στους δρόμους, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά για τα ενοικιαζόμενα, και τη μη δήλωση της υπηρεσίας στο μητρώο που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Ο έλεγχος των παραβάσεων που διαπράττονται από οδηγούς ή εταιρείες δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιφερειακή κυβέρνηση όσον αφορά τα ενοικιαζόμενα. Υπάρχει η εκκρεμότητα των τεστ γνώσεων στα οποία πρέπει να υποβληθούν περίπου 17.800 οδηγοί πριν από τον Ιούλιο του επόμενου έτους, ενώ υπάρχουν επίσης απειλές για νομικές ενέργειες κατά της Κοινότητας σε σχέση με αυτόν τον τομέα κινητικότητας.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προβεί η Cabify απέναντι στην άρνηση της περιφερειακής διοίκησης να εκδώσει τις πρώτες 7.700 άδειες από τις περισσότερες από 23.000 που ζήτησε η εταιρεία το 2018. Η Αρχή Μεταφορών κοινοποίησε την απόφαση αυτή νωρίτερα αυτόν τον μήνα, συμμορφούμενη «σχολαστικά» με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς οι αιτήσεις δεν πληρούσαν τις νομικές προϋποθέσεις. Η εταιρεία, ωστόσο, δεν αποδέχθηκε τα επιχειρήματα και ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης στα δικαστήρια, διαδικασία για την οποία αναμένονται πληροφορίες τους επόμενους μήνες.

Αυτό δεν είναι το μόνο κενό στον κανονισμό της Μαδρίτης, διότι τον περασμένο Μάρτιο η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού ζήτησε από την Κοινότητα να προβεί σε αλλαγές στο εγκεκριμένο κείμενο, προκειμένου να αποσαφηνίσει ορισμένες διατάξεις του. Και το έκανε αυτό μετά τη λήψη καταγγελιών από φορείς του τομέα σχετικά με διατάξεις όπως η τιμολόγηση σε περιόδους υψηλής ζήτησης, ο ελάχιστος αριθμός οδηγών ανά άδεια ή οι τεχνικές απαιτήσεις των οχημάτων.

«Ο κανονισμός έδειξε ότι επιδίωξε, κατά βάση, να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των χρηστών αυτού του είδους των υπηρεσιών», αναφέρουν πηγές από το περιφερειακό Υπουργείο Μεταφορών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ενώσεων ταξί χαρακτηρίζουν ελάχιστες τις κυρώσεις που επιβάλλονται, καθώς οι παραβάσεις που εντοπίζουν οι ίδιοι οι οδηγοί ταξί καθημερινά είναι εκατοντάδες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *