Αγρότες και ταξί μαζί στους δρόμους της Ευρώπης

Οι διαδηλώσεις των αγροτών στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Πολωνία και τη Ρουμανία εξαπλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα και στην Ισπανία. Στόχος των αγροτών είναι να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, «ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά και κυβερνητικό».

Οι αγρότες θέλουν να επικοινωνήσουν τα προβλήματα των δίκαιων τιμών, των εισαγωγών από τρίτες χώρες, της μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την τροφική αλυσίδα και της υπερβολικής γραφειοκρατίας και ζητούν μεταξύ άλλων βελτιώσεις για τον αγροτικό τομέα ώστε να αντιστραφεί η κρίση των τιμών, η υπερβολική γραφειοκρατία και η μείωση των απαιτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίς το πρωί της περασμένης Τρίτης, εκπρόσωποι της ένωσης Elite Taxi Barcelona συγκεντρώθηκαν στον αυτοκινητόδρομο που απέκλεισαν οι αγρότες της Καταλονίας, προκειμένου να συνοδεύσουν τους αγρότες με τα τρακτέρ τους σε πορεία διαμαρτυρίας, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους επαγγελματίες της πρωτογενούς παραγωγής που πλήττονται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Το φυτίλι των αγροτικών κινητοποιήσεων άναψε στη Γαλλία με τους αγρότες να μπλοκάρουν αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στο Παρίσι, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βγάλει στους δρόμους χιλιάδες αστυνομικούς προκειμένου να τους εμποδίσει να αποκλείσουν την πρόσβαση στα αεροδρόμια της πόλης.

Την ίδια μέρα οι Γάλλοι οδηγοί ταξί πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις με τη μορφή αργής πορείας, αποκλείοντας την κυκλοφορία στο Παρίσι, τη Μασσαλία, την Τουλούζη, το Μπορντό, τη Λιόν, τη Νίκαια, της Κάννες, το Μονπελιέ και άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Είχαν ανακοινώσει μάλιστα ότι στόχος τους ήταν να πραγματοποιήσουν κοινή πορεία με τους αγρότες, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των αστυνομικών μπλόκων.

Kι όπως πολύ σωστά το έθεσε ο πρόεδρος της ένωσης Uritaxi της Ιταλίας, Κλάουντιο Τζιούντιτσι, «οι ταξιτζήδες σε όλη την Ε.Ε. απεργούν εδώ και μήνες: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία. Προχθές ήταν η σειρά των Ρουμάνων, που απεργούν ενάντια στους νόμους που ευνοούν τις πολυεθνικές. Σε κάθε κράτος, οι νόμοι είτε δεν εφαρμόζονται είτε είναι ευνοϊκοί για τις πολυεθνικές, παράγοντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των οδηγών ταξί. Όχι μόνο στους αγρότες και τους μικρεμπόρους – υπάρχει μια συνεχής διαδικασία συγκέντρωσης του πλούτου, με κάθε μέσο, ​​στις οικονομικές ελίτ που κρύβονται πίσω από τις πολυεθνικές».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *